Eergisteren gaf ik voor het eerst een workshop over ‘Puur geluk’, geïnspireerd op mijn blog 7 stappen naar puur geluk. Het was een bijzonder mooie ervaring. Gelukkig niet alleen voor mijzelf, bleek uit de warme reacties die ik na afloop kreeg.

Twee dagen daarvóór dronk ik cappuccino in een brasserie. Aan de leestafel pakte ik mijn boek ‘Vóór positiviteit’ van Mark Verhees en begon lekker te lezen. Na een tijdje vroeg een oude man aan tafel knorrig wat ik toch aan het lezen was. Toen ik antwoordde kreeg ik een lawine aan negativiteit over mij heen. ‘Mensen die dat soort boeken schrijven zijn zakkenvullers, die alleen uit zijn op eigen gewin en snel rijk willen worden.’ Ik sprak hem tegen en zei dat ik de schrijver persoonlijk ken en dat dat absoluut niet waar is.

[lightbox full=”https://www.zinvoltoeval.nl/wp-content/uploads/2014/01/Maslow-pyramid-wifi-1.jpg” title=”Maslow’s pyramid”]Maslow's pyramid[/lightbox]

De piramide van Maslow
‘Luister’, vervolgde hij, ‘wat jij moet lezen is Maslow. Daar heb je tenminste wat aan.’ Toen ik hem nieuwsgierig vroeg wat hij daar zo waardevol aan vond, leek hij verrast te zijn door mijn vraag en had hij niet direct een antwoord. Ik vroeg naar de piramide van Maslow, waarvan ik toevallig pas nog een grappige variant op Facebook zag. En ja, dat was waarover ik maar moest lezen, vond hij. Mijn cappuccino was inmiddels op en ik ging naar huis. Daar las ik verder in mijn boek en tot mijn verbazing begon het nieuwe hoofdstuk met de piramide van Maslow!

‘Hebben’ in plaats van ‘zijn’
Maslow laat met zijn piramide zien dat er een vaste volgorde is in het vervullen van je behoeften. Voordat je aan zelfontplooiing toekomt, moet je volgens Maslow eerst zorgen voor eten en drinken (fysiologische behoeften), een dak boven je hoofd en een baan (bestaanszekerheid), vriendschap en liefde (sociale behoeften) en waardering en zelfrespect (behoefte aan erkenning). De nadruk in deze theorie ligt op de brede onderkant van de piramide. De top is alleen weggelegd voor degenen die alle andere behoeften al hebben vervuld. Ook in onze maatschappij ligt de focus vooral op de onderste lagen. Ofwel op het zoeken naar (kortstondig) geluk door iets te ‘hebben’ in plaats van door te ‘zijn’.

Sleutel tot puur geluk
Mijn overtuiging is dat de focus juist zou moeten liggen op het bovenste topje van de piramide: zelfontplooiing. Daar ligt de sleutel tot puur geluk. Met die andere lagen – in omgekeerde volgorde – komt het dan ook wel goed. Als je weet waar jouw passie en kracht ligt en je daarnaar leeft, volgt vanzelf waardering en zelfrespect. Ook ontstaan dan waardevolle relaties met anderen. Je kunt dan zorgen voor voldoende inkomen voor een dak boven je hoofd en de eerste basisbehoeften, omdat anderen jou dit gunnen. Bovendien kun je de breedte van die onderste lagen versmallen. Je hebt die overvloed aan spullen namelijk niet nodig om je gelukkig te voelen.
Natuurlijk geldt dit principe niet in extreme situaties waarbij je niets te eten hebt of je huis bent kwijtgeraakt.
Een toevallige ontmoeting in de brasserie leidde tot dit inzicht, dat ik direct dankbaar inpaste in mijn workshop ‘Puur geluk’.

Gratis e-book ‘De betekenis van toeval’

In dit gratis e-book lees je over de betekenis van de verschillende levels van toeval. Meld je aan en je ontvangt ook mijn inspiratiemail.

Laat je verwonderen!