Het is zondag en ik ga op pad. Gewoon het toeval, dat geen toeval is, tegemoet lopen. Open staan voor wat de weg met zich meebrengt. Mijn doel is gesteld op 10 kilometer lopen. Ik ga op pad met een doel en zonder plan. Ik voel me wat gespannen, een beetje druk op mijn schouders. Wat betekent dat? Na de eerste meters vloeit de spanning uit mijn lijf. Ik geniet van het winterzonnetje en kom snel in een heerlijke wandelflow. Ik geniet en ben aanwezig van moment tot moment.

boomstronkIk focus op zien! Wat staat daar in het midden van het bospad? Een boomstronk. De stronk is zo nadrukkelijk aanwezig, dat ik meteen voel dat ik hier iets mee moet. Het is een ideale kruk voor op mijn kantoor. Die is voor mij! Alleen, hoe krijg ik ‘m mee naar huis? Het is nogal een zwaar ding. En hij past niet in mijn rugzak. Jeetje, die stronk is echt loodzwaar. Eerst maar op mijn linkerschouder, daarna rechts. Ik voel dat ik snel vermoeid raak. Hoe ga ik deze last, in de juiste balans, en zonder mezelf uit te putten, thuis bij mij op kantoor krijgen?
Voordeel is wel dat ik een kruk op mijn schouders draag. Regelmatig stop ik om even te zitten en rusten. Zit best lekker, die boomstronk. Ook nog ergonomisch verantwoord. Ik moet wiebelen, bewegen, om de juiste houding te vinden. Perfect! Uiteindelijk ga ik met mijn nieuwe vriend, de boomstronk, op een bankje zitten. Zo kunnen we allebei even uitrusten.

Wie komt daar in de verte aan? Een andere goede vriend, Karel. Iemand die aan het oefenen is voor zijn pelgrimage naar Santiago de Compostela. Ik vertel hem over hoe de boomstronk op mijn pad is gekomen. Dat de stronk veel symboliek bevat. Hij is zwaar, ik moet mijn balans blijven zoeken, mezelf niet uitputten en ervaar vooral ook focus en kracht. In gedachte zie ik de stronk al op mijn kantoor staan. Dan zegt mijn vriend Karel: ik help je de last te dragen. Ik loop met je mee naar huis. Als die te zwaar wordt, neem ik ‘m van je over. Een fantastische hulpbron onderweg. Ik hoef de last niet alleen te dragen. Samen komen we verder. We hebben plezier onderweg. Juist de boomstronk brengt ons op een diep niveau in verbinding met elkaar. Welke hulpbron heb jij nodig onderweg? Om je last te dragen? Zodat je weer echt aan leven toe komt!

John van der Sluis
www.lopendstilstaan.nl

John van der Sluis

Gratis e-book ‘De betekenis van toeval’

In dit gratis e-book lees je over de betekenis van de verschillende levels van toeval. Meld je aan en je ontvangt ook mijn inspiratiemail.

Laat je verwonderen!