Zomaar op je biologische vader stuiten… Echt bizar! Ze was voor haar documentaire op de Facebookpagina van de stichting ‘Donorkind’ aan het kijken en per toeval stuitte ze op een foto van haar biologische vader! Iris Mishara Duivenman (23): “Het eerste wat ik zag was zijn blik en ik dacht hij heeft gewoon dezelfde ogen als ik”. Zelf moet ze nog een beetje bijkomen van het bijzondere nieuws. “Na 23 jaar zag ik hem ineens. Daar. Op het beeldscherm. Mijn hoofd tolt nog een beetje, ik heb nu de anonieme helft van mezelf gevonden.”

Afkomst
”De man van mijn moeder had de ziekte van Huntington, een erfelijke aandoening die bepaalde delen van de hersenen aantast. Daarom besloten ze om een kind te krijgen via een spermadonor. Toen ik 1 jaar oud was overleed hij. Op mijn 13e kwam ik erachter dat mijn echte vader niet is overleden, maar hier nog rondloopt. En ik dus meer familie heb.”

“Toen kwamen de vragen. Wie ben ik? Waar kom ik vandaan? Wat heb ik overgenomen van mijn ouders? Ik herkende mezelf niet meer.” Ondanks de vragen over haar afkomst, ging Iris niet actief op zoek. ”Ik dacht altijd ‘Ik kan hem toch nooit vinden, dat wordt te moeilijk’.”

Afstudeerproject
Voor haar afstudeerproject aan de Hogeschool voor de Journalistiek maakt de Rotterdamse een documentaire over spermadonaties in de jaren 90. “Ik zocht een spermadonor die iets kon vertellen over zijn motieven. Na een paar klikken in een facebookgroep voor spermadonoren en kinderen, stuitte ik op ene Erwin. Ik bekeek zijn foto’s en na 23 jaar zag ik hem ineens. Daar. Op het beeldscherm. Ik voelde het, maar bleef sceptisch.”

De twee stuurden berichtjes naar elkaar. ”Hij heeft dezelfde blik, zijn glimlach, zijn neus, zelfs onze oren zijn identiek. En het mooiste was, hij zag het ook, de overeenkomsten” vertelt Iris. ”Hij begon me vragen te stellen. Of ik visueel ben ingesteld, expressief ben en me bezig houd met schrijven en beeld. Ik kon op elke vraag ‘ja’ antwoorden.” Tot haar verbazing stelde Erwin zelf voor om een DNA-test te betalen. ”Aan de telefoon zei hij ‘Ik voel dat hier een vader en een dochter praten’. Dat was zo bijzonder.”

Open armen
Haar familie blijkt al jaren bij haar in de buurt te wonen. ”Dus mijn opa en oma wonen hier om de hoek. Dat bestaat toch niet! Ze ontvangen me met open armen. Ik heb er ook drie halfzussen bij gekregen.” Binnenkort spreekt Iris met haar vader af. ”Ik heb hem natuurlijk al een keertje ontmoet, toen we de DNA-test deden. Nu is het definitief.”

Geluk
”Ik kijk er naar uit om hem weer te zien. Mijn leven staat op zijn kop. Ik realiseer me het nog niet helemaal, maar ik weet wel dat ik ontzettend veel geluk gehad. Ik heb er een heel bijzonder persoon bij gekregen in mijn leven. Toeval bestaat niet. Het had zo moeten zijn.”

Bronnen: Vara en Telegraaf

Gratis e-book ‘De betekenis van toeval’

In dit gratis e-book lees je over de betekenis van de verschillende levels van toeval. Meld je aan en je ontvangt ook mijn inspiratiemail.

Laat je verwonderen!