Vanmorgen las ik een aangrijpend interview in de Volkskrant over Jochem Myjer en zinvol toeval. Hieronder lees je een compilatie uit het artikel ‘Door ruggenmerg en been’ van Onno Blom. Zó mooi…

Even geduld AUB
In de zomer van 2010, aan de rand van een zwembad in Bangkok, valt Jochem Myjer de titel van zijn nieuwe show in: ‘Even geduld AUB.’ Hij heeft geen idee waarom.
Hij bedenkt dat hij in zijn show de liefdes van zijn leven de revue laat passeren. Midden op het podium wil hij een meters hoog hoofd van zichzelf zetten. Om te weten hoe gedachten zich eigenlijk verplaatsen in een hoofd, zoekt hij contact met neurochirurg Wilco Peul. Toch zit het Jochem niet lekker. Hij heeft genoeg materiaal en ideeën, maar hij heeft geen verhaal. Hij mist iets, maar weet niet wat.

Extra betekenis
Een jaar later krijgt de titel ‘Even geduld AUB’ extra betekenis. En ook de ontmoeting met Wilco Peul. Na de laatste try-outs van zijn show heeft hij helse pijnen in zijn nek. Het blijkt een tumor in zijn ruggenmerg te zijn. Hij gaat op zoek naar de namen van mensen die hem meer kunnen vertellen over zijn ziekte. En wat blijkt? De specialist op dit gebied is Wilco Peul, de neurochirurg die Jochem kort tevoren heeft leren kennen omdat hij voor zijn nieuwe show alles over het menselijke brein wilde weten… Hij wordt geopereerd en zijn leven hangt aan een draadje. Al op de intensive care realiseert hij zich dat wat hij nog miste in zijn voorstelling, hem door het leven is gegeven. ‘Ik heb het.’

Voorbestemd
Achteraf werd Jochem wel eens besprongen door het gevoel dat het allemaal was voorbestemd. De titel alleen al: Even geduld AUB – ja, dat was wel nodig geweest. Het raadplegen van de neuroloog, zijn idee om zijn eigen hoofd op het podium te zetten. Tekstflarden: ‘Al word ik morgen ernstig ziek / en heb ik nooit meer een leuk publiek’ uit zijn liedje Mijn dag. Het feit dat hij juist in deze show op de liefdes van zijn leven terugkijkt. ‘Wat doe je anders als je laatste uur heeft geslagen?’ Op maandag 14 mei 2012 heeft hij zijn eerste try-out na de operatie. Bij toeval heeft Robert-Jan, een vriend, voor Jochem in Arnhem precies dezelfde hotelkamer geboekt als die waarin hij een jaar geleden helse pijnen leed.

Sinds de operatie heeft Jochem het gevoel te zijn herboren. Hij heeft meer rust, kan meer genieten van het optreden. Hij heeft meer vertrouwen dat het goed zit.

Gratis e-book ‘De betekenis van toeval’

In dit gratis e-book lees je over de betekenis van de verschillende levels van toeval. Meld je aan en je ontvangt ook mijn inspiratiemail.

Laat je verwonderen!