Heb je enig idee wat er allemaal moest gebeuren voordat jij dit blog kon lezen? Op de één of andere manier ben je op deze website terecht gekomen. Er zijn honderden andere websites met blogs en toch ben je hier. En denk eens na over de baan die je nu hebt of gehad hebt. Hoe kwam je daar terecht? Heb je dat allemaal van te voren bedacht?

In alle menselijk handelen speelt toeval een groter rol dan besluitvorming – André Gide

De illusie
Ik merk vaak dat mensen de illusie hebben dat ze de manier waarop ze dingen zullen bereiken van te voren helemaal kunnen bedenken. In werkelijkheid loopt het altijd anders en het risico ligt op de loer dat je zover doorschiet in de denkmodus, dat je nooit aan actie toekomt. Niet alles tot in de puntjes bedenken dus, maar wat dan wel?

De grenzen weten van het denken, is niet het geringste deel van de kunst van het denken – Alain

Klavertje vier
Op het moment dat ik dit verhaal zit te schrijven, krijg ik een sms’je van mijn vrouw, waarin zij enthousiast meldt dat er klavertjes vier in onze tuin staan. Dat gebeurt net op een moment dat ik denk: hoe ga ik dit verhaal vervolgen? En opeens weet ik het. Als je dingen niet van te voren kunt bedenken, wees dan alert op signalen uit je omgeving, want die geven je richting.

Gebruik signalen
Gebeuren dingen om een reden of vanuit complete willekeur? Het lezen van het boek ‘De Alchemist’ van Paulo Coelho gaf mij hierin een boeiend inzicht: als je er voor openstaat, krijg je veel signalen die je richting kunnen geven in je leven. Mijn leven is een stuk leuker geworden vanaf het moment dat ik geloofde dat alles wat ik meemaak gebeurt om mij een stapje verder te helpen. Mijn ervaring is dat dit minder goed lukt als je alsmaar aan het rennen bent en jezelf geen rust gunt.

Geen enkele overwinnaar gelooft in het toeval – Friedrich Nietzsche

Waarderen en verwonderen
In vrijwel alle situaties is wel iets te vinden dat je kunt afkeuren. De kunst is om dingen te vinden die je kunt waarderen en je aandacht daarop te richten. Er zijn zoveel dingen die je zou kunnen waarderen en dat hoeft niet groot te zijn. Denk aan een klavertje vier of de opkomende zon! Het maakt het leven leuker om je te verwonderen over dingen. Ik wens jou veel verwondering toe en ik hoop jou ‘toevallig’ te ontmoeten in de toekomst, zodat wij onze verwondering kunnen delen.

Jeroen Rietveld
www.praktijkvanrietveld.nl
Lees hier het originele artikel
Jeroen Rietveld

Gratis e-book ‘De betekenis van toeval’

In dit gratis e-book lees je over de betekenis van de verschillende levels van toeval. Meld je aan en je ontvangt ook mijn inspiratiemail.

Laat je verwonderen!