Lange tijd zag ik schapen in allerlei bizarre situaties. Het einde van die periode werd gemarkeerd door mijn besluit om mijn hart te gaan volgen. Sinds een paar weken ben ik bezig met het waarmaken van mijn dromen, door hard te werken aan mijn nieuwe site, inspiratiemail, workshops en lezingen over zinvol toeval. En nu zie ik mieren in de meest vreemde situaties.

Mierentrui
Mijn collega en ik zitten in de ontbijtzaal op de 17de etage van een Amsterdams hotel. Onder de hotelgasten zijn piloten en stewardessen uit alle uithoeken van de wereld. Mijn collega spreekt haar verbazing uit over de vele vliegtuigen die dagelijks grote afstanden overbruggen: ‘Waar reist iedereen toch naartoe? Als je zou uitzoomen en vanaf de ruimte naar de aarde zou kijken, zie je een enorm gekrioel.’ Tegelijk zeggen we ‘Net een mierenhoop’. Op dat moment komt er een vrouw de ontbijtzaal binnen. Ze draagt een zwart/wit gebreide trui met een gigantische mier erop, van zeker 40 bij 40 cm. We liggen onder de tafel van het lachen. Mijn collega weet niet wat haar overkomt: wat is dit, wat een bizarre situatie, ik heb nog nooit zo’n rare trui gezien, het is toch wel echt een mier hè, en ja dat is het. ‘Welkom in mijn leven’, zeg ik haar. ‘Dit soort vreemde situaties maak ik regelmatig mee.’

‘Get up, stand up’
De vrouw met de mierentrui gaat een paar tafels van ons vandaan zitten, samen met een man. Als ik een glas vruchtensap haal en erlangs loop, begint de man spontaan naar me te zingen: ‘Get up, stand up’ van Bob Marley. Heel apart. Als we klaar zijn met ontbijten, verlaten we de ontbijtzaal en lopen we weer langs het stelletje. En weer begint de man – terwijl hij me strak aankijkt – te zingen ‘Get up, stand up’. Vervolgens zegt hij tegen me: ‘I just love that song’. Mijn collega zegt direct tegen me: ‘Daar zit een boodschap in, dat kan gewoon niet anders!’
Even later lees ik het blog ‘Ga staan!’ van Nico van Schaik. Met daarin de voor mij toepasselijke tekst: ‘Wil je gaan staan voor wat je diep van binnen weet dat waar is in jezelf? Hier zijn 7 tips om te gaan schitteren als een ster en een gevoel van zingeving te hebben.’ En bij tip 5 ‘Ga staan voor de waarheid’ lees ik: ‘Laat je hart spreken met passie en vuur zodra er een gaatje is voor jouw boodschap.’ Wauw, mooi!

Nog meer mieren
Vlak daarvoor waren er meer mieren op een vreemde manier in beeld. Zo lag er op ons aanrecht ‘Erik of het klein insectenboek’ van Godfried Bomans, dat mijn zoon van de bibliotheek had meegekregen. Op de zwart/witte kaft stonden levensechte mieren afgebeeld. En dat terwijl er op de overgang van onze keuken naar de huiskamer ineens een heuse mierenhoop verscheen. Heel vreemd.

Bouwen aan dromen
Mieren staan symbool voor ijver, orde en discipline. In het boek ‘Luisteren naar dieren’ van Ted Andrews lees ik ook: ‘Mieren zijn sociaal. Veel van hun werk staat in dienst van de gemeenschap.’ Dit herken ik bij mezelf. Ik wil graag anderen inspireren met mijn inzichten en bijzondere ervaringen in de hoop dat ik daarbij bijdraag aan een gelukkiger leven.

‘De mier laat ons zien hoe we zodanig aan onze dromen kunnen bouwen, dat ze werkelijkheid worden. En hij leert ons niet in de laatste plaats dat we door vol te houden onze grootste successen zullen boeken.’ Zijn mooiste zin lees ik in de conclusie: ‘Aldus houdt de mier de belofte in van slagen door eigen inzet.’

Gratis e-book ‘De betekenis van toeval’

In dit gratis e-book lees je over de betekenis van de verschillende levels van toeval. Meld je aan en je ontvangt ook mijn inspiratiemail.

Laat je verwonderen!