Persoonlijk heb ik ervaring met zinvol toeval omdat het me antwoord gegeven heeft op de vraag ‘Waarom ben ik op de wereld?’. Twee gebeurtenissen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn hebben mij (en mijn vriendin Ria) een unieke en bijzondere vriendschap opgeleverd. Een humoristische, warme, inspirerende vriendschap waarin ik ‘zag’ dat ik op de wereld ben om een ander te helpen. Is dat wat? Ik weet gewoon waarom ik op de wereld ben!

Hersenvliesontsteking
In 2010 kreeg ik een hersenvliesontsteking, door een ruggenprik in het ziekenhuis. Dat veroorzaakte een breuk in mijn levenslijn. Wat de uiteindelijke veroorzaker van de meningitis is geweest, zal ik nooit weten.
Ik moest veel inleveren. Sociale emotionele en financiële schade had ik. Een periode van herstel volgde. Ik herpakte me. Ging er voor. Het was een kwestie van hard werken, loslaten, en een balans daarin zoeken. Verder leven met wat je nog wel hebt. En dat is heel veel!
Helaas verloor ik mijn toenmalige baan door de restverschijnselen. Ik moest mijn nieuwe leven aanpassen aan mijn veranderd brein. Maar gelukkig had ik nog een leven en bleef een coma me bespaard. Achteraf besefte ik dat dit ‘mijn noodlot’ was. Of kan je het zinvol toeval noemen? Wat mij betreft wel. Lees maar verder.

Vrijwilligerswerk
Ik besloot te gaan doen wat ik nog wel kon: vrijwilligerswerk, 1 op 1. Dé advertentie lag zomaar naast mijn ontbijtbord toen ik met mijn ziel onder mijn armen alleen aan de ontbijttafel zat. Via deze advertentie kwam ik bij Ria terecht. Ria is blind vanaf haar 16de. Een prachtmens van 75 is ze nu. Ondanks dat ze niets ziet is ze geen zwartkijker. Twee keer per week doen we samen leuke dingen. Te veel en te leuk om hier allemaal neer te schrijven. We voelden ‘de klik’ vanaf het begin. Ria ziet de wereld via mijn ogen en we vullen en voelen elkaar aan. Ik ben haar ruggensteuntje en samen kunnen we de wereld aan. We houden van uitdagingen.

Unieke vriendschap
Ik kreeg een hersenvliesontsteking. Ria werd blind. Zonder beperkingen en handicap hadden wij elkaar waarschijnlijk nooit ontmoet en hadden we deze bijzondere en unieke vriendschap niet gehad.
Wat voor ons begon als twee nachtmerries, valt dat onder de noemer zinvol toeval? Wat mij (ons) betreft zeer zeker.
De hersenvliesontsteking en de oproep in de advertentie vielen me toe. En… Ria en ik vielen elkaar toe. En daar zijn we super blij mee!

Agnes van Overveld
www.agnesvanoverveld.nl

Gratis e-book ‘De betekenis van toeval’

In dit gratis e-book lees je over de betekenis van de verschillende levels van toeval. Meld je aan en je ontvangt ook mijn inspiratiemail.

Laat je verwonderen!