Kort na het faillissement van mijn bedrijf in de zomer van 2008, verlies van vermogen, inkomen en huis wilde ik een nieuwe start maken. Lastig vanuit een positie met 3 burn outs tegelijk: geestelijk, lichamelijk en financieel. Ik was geïnspireerd door Life planning, een methodiek van George Kinder en ik wilde heel graag zijn van oorsprong Engelse boek ‘the 7 stages of money maturity’ in Nederland op de markt brengen. Anderen waren er al mee bezig geweest en hen was het niet gelukt. Te duur, geen medewerking van US uitgeverij etc. Ook voor mij leek het onmogelijk vanuit de situatie waarin ik me bevond. Na in contact te zijn getreden met de US uitgeverij was ik zover dat ik begin 2009 mijn eerste Lifeplanning workshop wilde geven voor consumenten. Ik ging hiervoor naar een prachtige boekhandel in Kampen van een kennis. Stel je het volgende voor: ik had één van de grootste financiële adviesbureaus gebouwd in de regio Kampen in 22 jaar tijd. Was zakelijk en privé volledig verweven met de gemeenschap (sport, businessclubs, kinderen naar school, het halve zakelijke bedrijfsleven als klant, etc) en ging toen failliet. Het was helemaal stil geworden om mij en mijn gezin heen.

Na een tijdje uit het straatbeeld te zijn geweest benaderde ik dus de kennis met de boekhandel en verrast zei ze: ‘Wat doe je nu?’. Ik vertelde haar over Life Planning en mijn nieuwe missie om mensen te helpen hun levensdoelen te bereiken door een andere kijk op geld. ‘WAT’ zei ze, je bedoelt toch niet Life Planning hè, van George Kinder? Ik zei ja en dat ik verrast was dat zij het kende. Ze liep naar haar bureau en pakte het boek van George Kinder uit de la. Ik was compleet verrast. Als op dat moment 100 mensen in Nederland dat boek kenden, was het veel! Direct erachteraan zei ze: ‘Nou, ik ben zo gegrepen door de inhoud van dit boek. Ik heb ook een uitgeverij en als ik ooit de kans krijg om dit boek in Nederland op de markt te brengen dan doe ik dat direct.’ Ik stond perplex. Ik deelde haar mijn verhaal en mijn contacten op dat moment met de US uitgeverij en ook zij rolde van haar stoel van verbazing. Ik had geen cent om te investeren en had ook geen verstand van boeken uitgeven en daar stond Trudy ineens voor mij met alle kennis en mogelijkheden. Ik heb mijn documentatie aan haar overgedragen en 3 weken later had zij de deal rond met de US uitgeverij. De droom kwam dichterbij.

Het moeilijkste kwam nog. Het boek moest worden vertaald. Een kostbaar en langdurig karwei. Via via hoorde ik van een andere kennis dat hij enkele jaren terug al had gehoord dat een vertaalster genaamd Elizabeth het boek in het Engels had gelezen en zo enthousiast was over de inhoud dat zij het boek in haar vrije tijd heeft vertaald. Het verhaal leek meer op een mythe dan werkelijkheid, want ik heb stad en land afgegoogeld en gebeld maar geen Elizabeth gevonden. Enkele weken later heb ik plots een razend enthousiaste Trudy aan de telefoon: ‘Gabri, je moet nu naar mijn winkel komen!’ Ik hoorde wel aan haar stem dat het geen moment van vragen was maar van gewoon gaan. Aangekomen in haar boekwinkel zegt ze: ‘Ik heb vanmorgen een afspraak gehad met een vertaalster waar ik al enkele jaren zaken mee doe. We hebben enkele zaken besproken en na een uurtje is ze vertrokken. Nadat ze vertrokken was komt ze 5 minuten later weer terug en legt een stapel papier op mijn toonbank en zegt: ik heb hier ook nog iets waar we misschien iets mee moeten. Kijk er maar eens naar en als je het wat vindt dan hoor ik het wel. De vertaling van George Kinder’s ‘7 stages of money maturity’!!!’ Dat was dus Elizabeth, de vertaalster waar ik zo hard naar heb gezocht. 6 maanden later kwam George Kinder vanuit Amerika over naar Kampen voor de presentatie van de Nederlandse uitgave van zijn boek.

Het op de markt brengen van zijn boek betekende voor mij eind 2009 een terugkeer in het leven voor mij en mijn gezin na het faillissement in 2008. Door dit zinvol toeval werd ik de eerste lifeplanner in Nederland die met Lifeplanning zijn brood verdiende. Vele lezingen en workshops over geld en leven later kan ik wel zeggen dat deze twee bijzondere voorvallen zoveel in beweging hebben gezet. Het is bijna nog steeds niet te geloven. Onderweg gebeurden er nog enkele kleinere toevalligheden welke het verhaal verder compleet maken. Niemand had ooit gedacht dat het überhaupt mogelijk was dat het boek gepubliceerd zou worden maar door al deze toevalligheden is het wel gebeurd. Nog steeds ben ik actief op het gebied van geld en levensbetekenis en help ik dagelijks mensen met het realiseren van hun persoonlijke Lifeplan. Zo kreeg mijn leven ook weer betekenis want ik was compleet stuk gelopen in de wereld van de financiële dienstverlening!

Gabriël Verbeek

Bekijk het interview met Gabriël Verbeek in het programma ‘Zinvol toeval, de weg naar puur geluk’ bij Feel2B. Aflevering 4: Bepaal je levensdoel en leef je missie!

Gratis e-book ‘De betekenis van toeval’

In dit gratis e-book lees je over de betekenis van de verschillende levels van toeval. Meld je aan en je ontvangt ook mijn inspiratiemail.

Laat je verwonderen!