Henk Janssen:
Samen met Judith heb ik een boek geschreven dat op 26 oktober 2014 feestelijk werd uitgereikt aan een voor mij belangrijk persoon, mijn ex-vrouw. Na een ‘normaal leven’ kreeg ik in 2009 een burnout en raakte alles kwijt. Zo rond 2014 werd het lichter en begon mijn nieuwe leven.
Als je alles kwijt bent geraakt waar je keihard voor gewerkt hebt, de bodem onder je voeten verdwijnt en je in een diepe, diepe put valt. Hoe kom je er dan weer uit en wat blijkt het leven dan nog voor je in petto te hebben? Ik heb mijn hele leven mijn best gedaan, totdat een persoonlijke crisis mijn leven compleet veranderde. Mijn leven kreeg door die crisis weer vorm. Dit ging gepaard met allerlei betekenisvolle gebeurtenissen.

Judith Michels:
In 2008 sprak ik bij mijn jongste zus met Anneliese die medium is. Ik vertelde haar hoe fijn ik het vond dat een oudere zus van me, een leuke partner had gevonden.
Ja, en nu jij nog, zei ze. In 2010 zijn alle Micheltjes getrouwd.
Getrouwd? Ik wil nooit meer trouwen.
Nou, ik bedoel dat iedereen dan z’n vaste partner heeft…

2010. Ik ga maar weer eens op Relatieplanet. Voor de derde keer, want je moet af en toe het lot een beetje helpen. Op zoek naar een passende tekst voor mijn profiel was daar ineens Henk. Nooit eerder gezien. Maar zijn tekst sprak me aan. Ik voelde dat ik ‘m moest schrijven. Niet iets wat ik snel zou doen, zelf een man aanschrijven, maar dit ‘moest’. Er ontstond een relaxte mailwisseling.

Na een week of twee vroeg Henk me te wandelen. We belden voor de afspraak en zijn stem klonk vertrouwd. Die man mocht bij mij thuiskomen. Op 26 maart kwam hij met een bos bloemen en is eigenlijk niet meer weggegaan. Omdat hij niet mijn ‘type’ was, voelde het vreemd maar toch goed. Vreemd omdat we elkaar niet kenden. En goed omdat het zo vertrouwd was.

We startten onze onderneming. Apart hoe mensen bij ons terechtkomen. Zo hoorden we eens dat iemand een aantal pagina’s op de pc open had staan van huisreinigers. In een klap zapten de pagina’s weg en bleef enkel die van ons over. Of ze voelen ineens een blad te moeten kopen en slaan het open, zien onze advertentie en weten dat ze moeten bellen. Of hoe Henk een radio-uitzending had op zondagmorgen zeven uur. Daar luistert geen hond naar, zo vroeg, dacht Henk. Binnen een dag na de uitzending stond de telefoon en pc roodgloeiend van reacties. Daar zaten mensen bij die nooit naar het programma luisterden, altijd uitsliepen en hoe bizar, nu vroeg wakker werden met het gevoel naar de radio te moeten luisteren.

Henk kreeg de ‘opdracht’ van zijn gidsen een boek te schrijven. Als ‘analfabeet’ probeerde hij meerdere keren iemand te strikken die vanuit een interview zijn verhaal op papier kon zetten. Het haalde niets uit, alle contacten bloeiden dood.

Toen zag ik toevallig een aankondiging van een engelenworkshop en drong zich het onverklaarbare gevoel aan me op dat ik daarheen moest. Bah, na het werk, ver weg en ook nog in de herfst. Niets voor mij, maar de drang was sterker dan mijn weerstand. De workshop zelf vond ik niet super, wel kocht ik er ondanks mijn lege bankrekening maar liefst drie boeken. Thuis sloeg ik ze open en vond meteen een aanwijzing: Frans Vermeulen had de schrijfster van de boeken geholpen. Bij Frans Vermeulen moesten we zijn! Pas twee jaar later ben ik de boeken eens gaan lezen…
De ontmoeting met Frans was top. Ons boek het resultaat.

We gingen even uitpuffen in Italië, op uitnodiging van een vriendin bij wie we een huisreiniging hadden gedaan. Lekker vakantie en een bespreking over de supplementen waarmee we werken, dachten we. Toen we eenmaal in Italië waren zei de vriendin; weet je, ik heb allemaal het gevoel dat ik jullie aan iemand moet voorstellen. Dat vonden we prima en zo gebeurde het dat we even later met Carlo in gesprek waren.
Carlo, die toevallig even tijd had, want eigenlijk had ie een andere afspraak gehad maar die werd ineens afgezegd. Na een minuut of tien zei Carlo ineens dat hij ons boek in Italië wilde presenteren. We vielen bijna uit onze stoel. In fysieke vorm was het boek er nog niet eens in de Nederlandse taal en Carlo had het al over een Italiaans boek!

Enfin, zo rollen we van de ene in de andere verbazing. Vanuit verwondering en enthousiasme volgen we ons hart, leven in het hier en nu, en geven onvoorwaardelijk. Het gaat niet om het resultaat, het gaat om de bezieling. De resultaten zijn vaak van dien aard dat we ze niet eens konden bedenken, laat staan verwachten!

Henk Janssen en Judith Michels

Gratis e-book ‘De betekenis van toeval’

In dit gratis e-book lees je over de betekenis van de verschillende levels van toeval. Meld je aan en je ontvangt ook mijn inspiratiemail.

Laat je verwonderen!