Mijn oma heeft altijd veel voor mij betekend, ze was als een moeder voor mij. Ze heette Maria, maar wilde Mieke genoemd worden. Mijn ouders zijn gescheiden en uit school ging ik altijd eerst mijn vader thuis een kusje geven die de nachtdienst inging. Daarna ging ik vijf deuren verderop, naar opa en oma.

Haren verven
Afgelopen september is mijn oma overleden. Het leek alsof ze het voelde aankomen. In de dagen ervoor belde ze me steeds om te vragen of ik langs kwam. Tot ze belde dat ik echt diezelfde middag langs moest komen om haar haren te verven. Ik heb al mijn afspraken afgezegd en ben de hele middag bij haar geweest. Dat was de laatste keer dat we samen waren.

Na regen komt weer zonneschijn
Toen mijn oma overleed was mijn vader in Italië. Die woensdag bezocht hij een kerk. De kerk was netjes opgeruimd, maar op één kerkbank lag een prentje van Maria. Toen mijn vader de kerk uitliep, rende een vrouw hem achterna en stopte een briefje met een Italiaanse tekst in zijn hand. Zij wilde echt dat hij dat meenam. De dag erna belden we mijn vader dat hij naar Nederland moest komen omdat zijn moeder was overleden. Toen hij thuis via Google het briefje vertaalde, bleek er dit versje op te staan waarmee mijn oma mij vroeger altijd troostte:

Al ben je nmariaog zo verdrietig, al huil je nog zo hard.
Na regen komt weer zonneschijn en een lach!

Op het briefje stond ook het onze lieve vader, wat mijn oma iedere avond voor ieder kind en kleinkind deed bidden, dus 6 gebedjes iedere avond weer!
Oma wilde nooit op foto’s of in de belangstelling staan. Daarom koos ik vanwege ons geloof en haar vele beeldjes van Maria voor dit bidprentje. En toevallig leek dat prentje heel erg op het prentje dat mijn pa in de kerk in Italië had gevonden!


Traan

Na haar overlijden wilde ik zelf de make-up en haren van mijn oma doen. Het was moeilijk, maar het was iets dat ik gewoon moest doen voor haar. Ik heb haar bril even moeten afdoen. Toen de volgende dag mijn vader ook de bril even bij mijn oma afdeed, rolde er een traan over haar wang.

Omaatje lief
Mijn nichtje moest op haar werk vrij vragen voor de begrafenis. Toen ik haar met de auto ging ophalen, gebeurde er iets vreemds. Ik had mijn auto uitgezet en afgesloten; de autoradio was niet aan geweest. Een eindje verderop wachtte ik tot mijn nichtje naar buiten zou komen, toen ineens uit mijn autoradio keihard ‘Omaatje lief’ van Heintje klonk. Ik ben naar mijn auto gerend en heb de radio uitgezet. Even later gebeurde het nog een keer en weer met hetzelfde liedje.

6 kaarsen
Tijdens de mis werden 6 kaarsen aangestoken, die symbool stonden voor de 5 overleden broers en 1 zus van mijn oma. Maar één kaars wilde niet aangaan, de pastoor vond het ook heel vreemd. Een week later overleed de zus van mijn oma. In mijn familie werd al snel de link gelegd met de kaars die niet wilde aangaan, als een soort voorteken.

Rachelle Valentijn
Rachelle

Gratis e-book ‘De betekenis van toeval’

In dit gratis e-book lees je over de betekenis van de verschillende levels van toeval. Meld je aan en je ontvangt ook mijn inspiratiemail.

Laat je verwonderen!