Afgelopen weekend ging ik met een stel vrienden wandelen in Oostenrijk. Het Nederlands elftal speelde dat weekend de achtste finale. Eén van ons had daarom een klein Nederlands vlaggetje bij zich om ’s avonds op tafel te zetten bij het eten en dat had hij tijdens het wandelen aan zijn rugzak vastgemaakt.

Slecht voorteken
We waren hoog in de bergen op zo’n 2.500 meter en het waaide hard toen het vlaggetje onverwachts losraakte en wegwaaide. ‘Oh, nee’, zei één van ons, ‘dat is een slecht voorteken’. Als we het vlaggetje niet meer terugvinden, gaat Oranje vanavond vast verliezen van Mexico en worden we geen wereldkampioen!’. Het vlaggetje was verdwenen, diep beneden ons ergens het dal, dus we liepen verder.

Opluchtingrik
Na uren wandelen, bijna 1.000 meter lager, zag ik tot mijn verbazing het rood, wit, blauwe vlaggetje op zo’n drie meter afstand van het pad weer terug. Het was echt onvoorstelbaar dat we het terugvonden. We waren helemaal opgelucht en ik zei: ‘Dit is een voorteken. Het Nederlands elftal gaat vanavond winnen van Mexico door een beslissend doelpunt van Klaas-Jan Huntelaar in de laatste minuut, en we worden wereldkampioen.’ Daar was ik nu van overtuigd.
In de bergen hadden we slecht bereik en konden we de voetbalwedstrijd helaas niet bekijken. Maar hoog in een berghut en via incidenteel whats-app met het thuisfront kregen we het slot van de wedstrijd nog mee. Toeval dat het zo verliep? Ik denk het niet.

Rik van der Sterren

Rik van der Sterren

Gratis e-book ‘De betekenis van toeval’

In dit gratis e-book lees je over de betekenis van de verschillende levels van toeval. Meld je aan en je ontvangt ook mijn inspiratiemail.

Laat je verwonderen!