zinvol toeval

Genietend van onze vakantie in Engeland mocht een bezoek aan Oxford niet ontbreken. We reisden op een stralende dag met de trein van Stratford upon Avon richting Oxford. Daar aangekomen genoten we al snel van een van de mooie gebouwen.

We kozen meteen voor een bezoek aan een pub. Nee niet voor een pint… veel te warm. Doel was een glaasje  fris, toiletbezoek en vragen wat we het beste konden bezoeken in Oxford of waar de tourist office lag. Zittend aan de tafel en wachtend kregen we al de tip van een vriendelijke man om aan de bar te bestellen. Anders zou je nog lang kunnen wachten. De man hoorde dat ik de barkeeper vroeg naar info over Oxford. Terugkomend met de drankjes werd ik aangesproken: What do you want to visit in Oxford? Ik moest snel even naar het toilet en dacht bij terugkomst dat hij nu wel met mijn zoon aan het spreken was. Maar dat was niet zo. Ik vroeg hem dus of hij de genoemde vraag stelde. Dat bevestigde hij. Dus wij noemden een paar dingen op. Als jullie nog even wachten dan drink ik even mijn drank op en kijk nog even naar het cricket. Daarna wil ik jullie wel Oxford laten zien.

We verlieten samen de pub en al snel kwamen wij erachter dat de vriendelijke man een gepensioneerd professor Engels aan de universiteit van Oxford was. Hij had een drietal pasjes in zijn wallet die eigenlijk verlopen waren… ’Maar wie weet’, zei hij. Het werd een super dag. We kwamen op plekken waar anderen niet komen… en hij kwam overal binnen… Vaak werd hij herkend. Of hij liet de pasjes zien. We kwamen ook gratis binnen waar anderen moesten betalen… We waren ook geen toeristen… maar gasten. Of we kwamen binnen in gebouwen die eigenlijk gesloten waren… Bijvoorbeeld de eetzaal uit de Potter-films. En dan alle uitleg… daar komt een gewone gids niet tegenop. Heel bijzonder en bijna magisch was de andere wereld achter de college-muren. Zo verdween je van een drukke straat in de prachtigste grote stille tuinen… omgeven door de super mooie en verhalen vertellende gebouwen. Als dank hebben we professor Barry getrakteerd op een heerlijk eten… samen met ons. Het was een super mooie magische dag en ontmoeting…. Heel toevallig en heel zinvol.

Jos Hanssen (en Jael)

oxfort Zweinstein

Gratis e-book ‘De betekenis van toeval’

In dit gratis e-book lees je over de betekenis van de verschillende levels van toeval. Meld je aan en je ontvangt ook mijn inspiratiemail.

Laat je verwonderen!