Een regenboog staat symbool voor de brug tussen hemel en aarde. Het verbindt het aardse met het goddelijke. De zichtbare wereld valt even samen met het onzichtbare, magische en bovennatuurlijke. Een regenboog is betoverend mooi, maar uiterst vluchtig. Het oefent ons in loslaten. Het is daarom ook niet toevallig dat een regenboog vaak wordt gezien na het overlijden van een dierbaar persoon of huisdier, op een markant moment zoals tijdens de uitvaart.

Een regenbui associeer je meestal met verdriet en tegenslag. En een stralende zon met blijdschap en voorspoed. Dat blijkt ook uit het spreekwoord ‘Na regen komt zonneschijn’. Vallen deze twee samen, dan wordt een extra dimensie zichtbaar: een regenboog. Als mensen bij intens verdriet een regenboog zien, putten zij er troost uit. Het lijkt dan alsof iets hen wil zeggen dat het goed is zoals het is. Het verdriet mag er zijn. Er ontstaat een gevoel van acceptatie en berusting. De regenboog laat zien dat verdriet niet één kleur heeft, maar dat het vele schakeringen kent. Je ervaart een sterke verbondenheid met je verdriet, de overledene en de mensen die op dat moment in verwondering om je heen zijn.

Wanneer ik wolken samendrijf boven de aarde en in die wolken de boog zichtbaar wordt, zal ik denken aan mijn verbond met jullie en met al wat leeft, en nooit weer zal het water aanzwellen tot een vloed die alles en iedereen vernietigt.
Genesis 9:14-15

De regenboog is ook het symbool van voorspoed en rijkdom, gesymboliseerd met de pot met goud die onderaan de regenboog staat. Het houdt een belofte in.

Sinds de jaren zeventig fungeert de regenboog als symbool van de homobeweging. De kunstenaar Gilbert Baker heeft de regenboogvlag ontworpen als een teken van lesbische en homoseksuele trots en tegelijk voor de diversiteit van deze levenswijze. Eerder werd de regenboogvlag ook gebruikt door de Vredesbeweging, met in het midden het woord ‘Pace’ (vrede) of de vredesduif van Picasso.

Blogs over de regenboog:
Over the rainbow bridge
Over the rainbow
Olympische ring
Regenboog tijdens herdenking Orlando

Gratis e-book ‘De betekenis van toeval’

In dit gratis e-book lees je over de betekenis van de verschillende levels van toeval. Meld je aan en je ontvangt ook mijn inspiratiemail.

Laat je verwonderen!