zinvol toeval, kris

Bij ons in de hal hangt een uit Nederlands-Indië afkomstige Kris. De Kris was afkomstig uit de familie van mijn oma Lena Johanna Krastman, de moeder van mijn vader. Een oom van haar, ik weet niet welke, had gewerkt in Nederlands-Indië aan het hof van een Sultan en had van hem een klewang en de Kris gekregen. Een klewang is een soort slagwapen, de Kris is een steekwapen, een soort dolk.

Na de oorlog, toen mijn broer en ik al wat ouder waren kreeg mijn broer de klewang van oma en ik kreeg de Kris. De beide wapens hingen bij mijn ouders aan de muur in de kamer.

Toen wij ons eerste huis kregen, kwam de Kris in de hal aan de muur te hangen, later in de gang en sinds wij in dit huis wonen, hangt de Kris aan de muur in de hal, met een korte onderbreking in het jaar 2008.

Als klein kind had Jules, de oudste van Frank en Anneke, de Kris al mooi gevonden en hadden wij afgesproken dat hij hem later zou erven. Op mijn 74ste verjaardag vond ik dat Jules oud en verstandig genoeg zou zijn om geen gekke dingen met de Kris te doen en na overleg met Frank besloot ik op mijn verjaardag de Kris mee te geven aan Jules, die beloofde er zuinig op te zijn. Vanaf dat moment ging het een beetje fout in mijn hoofd, ik heb geen herinneringen aan die periode en na een dag of 10, ik geloof op 28 januari, kreeg ik enkele hersenbloedingen en belandde ik in het ziekenhuis. In mijn medische papieren staat te lezen dat ik bi-temporale en bi-frontale intracerebrale bloedingen heb doorgemaakt. Klinkt niet goed.

Na 6 weken ziekenhuis en nog ruim een week voor revalidatie in een verzorgingstehuis kwam ik weer thuis, waar ik het moeilijk vond om met mijn situatie om te gaan. Onze hulp in de huishouding, van Indische afkomst, had gemerkt dat de Kris niet meer in de hal hing en vertelde ons wat de Kris in Nederlands-Indië betekende. Het kwam erop neer dat de Kris voor de eigenaar een beschermende functie had. Niet alleen voor mij maar ook voor mijn huis en gezin. Een kennis van ons moeder met ook een Indische achtergrond had eenzelfde verhaal. Hoewel ik niet wist hoe met deze verhalen om te gaan nam ik toch het zekere voor het onzekere en ik heb Frank gevraagd de Kris terug te geven, waarna hij weer in de hal kwam te hangen. Vanaf dat moment ging het herstel van mijn gezondheid beter. Of de Kris daar reëel aan heeft bijgedragen kan ik niet zeggen, maar wel staat vast dat hij zo lang mogelijk ter bescherming in mijn bezit zal blijven. Later kan hij dan alsnog naar Jules gaan als hij hem nog wil hebben. Mocht hij niet meer geïnteresseerd zijn dan wil ik toch wel graag dat de Kris in de familie blijft. Op internet kun je verhalen over de mystieke kracht van een Kris vinden. In de Nederlands-Indische taal heet de Kris een Keris.

Frans Pieper
schoonvader van Karin Pieper

Gratis e-book ‘De betekenis van toeval’

In dit gratis e-book lees je over de betekenis van de verschillende levels van toeval. Meld je aan en je ontvangt ook mijn inspiratiemail.

Laat je verwonderen!