zinvol toeval, panta rhei

Op een mooie zomeravond ben ik met een stel vriendinnen in Maastricht voor een rondleiding langs diverse beelden. Een van onze vriendinnen gidst ons door de binnenstad en vertelt ons allerlei leuke weetjes over de beelden. En bij elk beeld stelt ze ons bovendien een toepasselijke, coachende vraag die we voor onszelf mogen beantwoorden.

Alles stroomt, niets blijft
Langs de Maas staan we stil bij een aluminium sculptuur van Frans Gast, waarover eerst water stroomde. Terwijl ze erover vertelt, voel ik me ineens heel waakzaam en alert worden op de omgeving. Er lopen wat mensen langs, maar ik zie niets speciaals. Nog geen minuut later citeert ze een bekende uitspraak van de filosoof Heraclitus: Panta rhei. Ofwel: alles stroomt, niets blijft. En op dat precieze moment vaart er een boot langs met de naam ‘Panta rhei’. Als ik de groep erop attent maak, is iedereen vol verbazing. Iedereen staat ernaast en ik ben de enige die het opvalt.

Find your music
Als we even later op een klein binnenpleintje (Bourgogneplein) staan bij het bronzen beeld ‘De fluitist’ van Fons Bemelmans, stelt onze gids ons de vraag ‘Als je zo kijkt, welke melodie komt bij je op?’. Op dat moment krijg ik de sterke neiging achterom te kijken. Juist op dat moment loopt er een man het binnenpleintje op. Op zijn t-shirt staat in grote letters ‘Find your music’. Het moet niet gekker worden. Ook nu deel ik weer snel met de groep wat ik zie. Weer iedereen vol verbazing en we moeten hard lachen om de vreemde situatie. Blijkbaar hoort de man wat ik zeg, want hij kijkt heel verbaasd naar wat er eigenlijk op zijn t-shirt staat, haha.

Inspiratiekaarten
Als ik vandaag terugdenk aan deze bijzondere avond en besluit hierover alsnog een blog te schrijven, valt mij een kaartendeck van Happinez in de kast op. Als ik hem openmaak is het eerste kaartje dat ik zie dit kaartje van Panta Rhei. Alles stroomt, ik ben in flow.

Gratis e-book ‘De betekenis van toeval’

In dit gratis e-book lees je over de betekenis van de verschillende levels van toeval. Meld je aan en je ontvangt ook mijn inspiratiemail.

Laat je verwonderen!