zinvol toeval, stoel

Tijdens de NLP Practitioner opleiding wordt ons gevraagd met z’n drieën een coach-gesprek te voeren om een bepaalde techniek te oefenen. Dit keer gaan we met twee coaches – waaronder ik – en één coachee het gesprek in. De opdracht is om met een serieus onderwerp aan de slag te gaan dat actueel is voor de coachee. Al snel wordt het een pittig gesprek, dat redelijk zwaar aanvoelt. En dan gebeurt er iets onverwachts… Totaal ongepland ook. In NLP-termen noemen we zo’n onverwachte onderbreking in een coach-sessie een break state. Het doel ervan is om bewust de focus van de coachee te verleggen. Door bijvoorbeeld een vreemde vraag te stellen of iets geks te gaan doen samen. Doordat de aandacht naar dit nieuwe gaat, verdwijnt de oude focus en verandert daarmee ook de stemming en fysiologie.
Maar deze break state was niet gepland. Terwijl ik de andere coach vraag of zij wellicht een vraag heeft voor de coachee, glijdt zij in slow motion van haar stoel op de grond. Met haar benen in de lucht! Gewoon té grappig! De poten aan het ijzeren frame hebben het begeven (hoe dan?) en op precies het juiste moment zorgden ze voor een zachte landing op de grond. Deze niet geplande break state werkte echt perfect als interventie! We lagen zó lang dubbel van het lachen, dat de trigger bij de coachee omgevormd werd naar fun en energie. Sessie geslaagd!

Een week later was ik op het vliegveld in Eindhoven en zag daar deze stoel staan. Ik moest zó hard lachen: het herinnerde me natuurlijk direct aan dat komische moment met de break state stoel.

Gratis e-book ‘De betekenis van toeval’

In dit gratis e-book lees je over de betekenis van de verschillende levels van toeval. Meld je aan en je ontvangt ook mijn inspiratiemail.

Laat je verwonderen!