De meest intense vorm van toeval is ‘zinvol toeval’. Zinvol toeval biedt hulp in een situatie waarin je die goed kunt gebruiken. Bij zinvol toeval maak ik onderscheid tussen toeval dat je bevestigt dat je op de goede weg zit. En toeval dat je verder op weg helpt. Deze laatste vorm gaat dus nog een stap verder door richting en sturing aan je leven te geven.

Twee waargebeurde situaties
In een coachtraject maak je een tekening waarin je je persoonlijke thema op een creatieve manier uit. Je hebt een adelaar getekend in een berglandschap. Een dag later wandel je met je hond in de natuur en stel je jezelf een vraag. Als je je ogen opslaat zie je ineens je tekening uitgebeeld in de werkelijkheid. Een roofvogel zit te bidden in een heuvellandschap. Uit het niets komt een andere roofvogel en samen maken zij een dans. Je hebt hiermee het antwoord gekregen op je vraag.

Een ander, aangrijpend voorbeeld. Mijn peetoom is overleden en ik draag met moeite de voorbeden op in de mis. Een paar dagen later, op een mooie zonnige dag, fiets ik naar huis. Het valt me op dat alle mensen vriendelijk naar me lachen. Zelfs een vrouw die voor me fietst draait zich zonder aanleiding helemaal om en lacht me warm toe. ‘s Avonds voel ik de sterke behoefte een kast op te ruimen. Daar vind ik een zelfgemaakte verjaardagskaart van afgelopen jaar van mijn peetoom met een bijzondere, haast po√ętische wens erop:

‘Jarige Karin,
Er zijn dagen dat de lucht nog blauwer lijkt,
het gras groener en
dat iedereen die je tegenkomt,
naar je glimlacht.
Zulke dagen wensen wij jou toe.’

Met terugwerkende kracht voel ik de aanwezigheid van mijn peetoom in de mensen die me zo nadrukkelijk toelachten. Totaal onbekenden voor mij. Ik heb het ervaren als een soort afscheid, maar ook als bevestiging van de boodschap in het gedicht dat in de begrafenismis is voorgedragen:
‘Ik ben niet ver weg, ik ben alleen aan de andere kant.’

De manier waarop je je leven leidt
Er heeft een ingrijpende, emotionele gebeurtenis plaatsgevonden. Of je zit in een veranderingsproces, waarbij je bewust bezig bent jezelf te ontwikkelen en je een droomdoel voor ogen hebt. Je bent ontvankelijk, open en onbevooroordeeld. Je probeert zoveel mogelijk in het hier en nu te zijn. Je voelt je verbonden met de mensen om je heen.

Hoe vaak overkomt deze vorm van zinvol toeval je?
Regelmatig.

De intensiteit in relatie tot je gevoel
Deze gebeurtenis lijkt gearrangeerd, maar de situatie zelf is veelzeggend. Het is een enorm emotionele ervaring, die je lang bij blijft. Het geeft je een euforisch gevoel die dagenlang aanhoudt.

Wat is de betekenis van deze vorm van zinvol toeval?
Er is een duidelijke relatie tot je levensvraag of belangrijk thema in je leven. Je doorziet de symboliek of de boodschap. De situatie geeft je een bevestiging dat je op de goede spoor zit.

Gratis e-book ‘De betekenis van toeval’

In dit gratis e-book lees je over de betekenis van de verschillende levels van toeval. Meld je aan en je ontvangt ook mijn inspiratiemail.

Laat je verwonderen!