draak en zinvol toeval

Sta jij open voor verwondering? Op het moment dat iets sterk mijn aandacht trekt, weet ik dat zinvol toeval een rol speelt. Hoewel ik min of meer aanvoel dat ik me ga verwonderen, de manier waarop verrast me keer op keer. De boodschap kan heel letterlijk en meteen duidelijk zijn. Of symbolisch en dieper verscholen. Zo ook gisteren tijdens een wandeling met mijn vriendin Loes. Ze stelde voor om over de Groene Loper in Maastricht naar buitenplaats Kasteel Vaeshartelt te lopen.

De draak

Als we aankomen bij het kasteel hebben we zin in een cappuccino to-go. Maar de brasserie en pipowagen zijn gesloten. Gelukkig gaan ze over 10 minuten open, dus we lopen nog even een rondje door het park. In het grasveld zien we een grote roestige draak. Deze herinnert ons eraan dat wij allebei draak zijn als Chinees sterrenbeeld. Ik heb een zwak voor draken. Draken zijn boodschappers van evenwicht en magie. Ze moedigen ons aan om de wereld te zien door de ogen van mysterie en verwondering. Dit is een draak zonder vleugels en wordt in China gezien als teken van geluk. Geen wonder dus dat ik me erdoor aangetrokken voel.

Boom met vleermuizen

Op de terugweg zie ik iets dat ik op de heenweg vreemd genoeg gemist heb: een hoge, uitgeholde boomstam met houtsnijwerk van vleermuizen. Verwonderd blijf ik ernaar kijken en maak er een foto van. Geen idee wat het me wil zeggen. Maar zoals Loes zegt: ‘Dat komt wel.’

Als ik weer thuis ben, kan ik het niet nalaten de symbolische betekenis van vleermuizen op te zoeken. Het eerste dat ik lees is dat mensen uit de middeleeuwen er miniatuur-draken in zagen. De vleugels lijken inderdaad net drakenvleugels. En dan lees ik ‘Vleermuis is een symbool van de dood van een deel van je die je hogere roeping niet meer dient.’ Tja, herkenbaar: mijn uitstelgedrag is de dag ervoor een mooie dood gestorven. Wat een mooie en passende symboliek weer!

vleermuizen en zinvol toeval

Gratis e-book ‘De betekenis van toeval’

In dit gratis e-book lees je over de betekenis van de verschillende levels van toeval. Meld je aan en je ontvangt ook mijn inspiratiemail.

Laat je verwonderen!