Mijn beleving is dat er verschillende gradaties zijn waarin je toeval kunt ervaren. Van ‘puur toeval’ tot ‘zinvol toeval’. Deze gradaties hangen samen met de mate waarin jij je leven leidt zoals je dat wil leiden. Hoe meer je in je leven verbonden bent met je passie, met datgene waarin je je kwaliteiten optimaal inzet, des te meer momenten van toevallige gebeurtenissen jij ervaart. Niet alleen heb je méér van dit soort ervaringen, ook de intensiteit neemt evenredig toe. Deze intensiteit gaat gepaard met emoties, variërend van verbazing en verwondering tot een ultiem gevoel van geluk, een gevoel dat alles klopt en dat je één bent met de wereld om je heen.

Verschillende stadia van toeval
In dit blog beschrijf ik welke stadia van toeval je in je leven kunt ervaren. Van de lichtste tot de meest indringende vorm: van ‘puur toeval’ tot zinvol toeval. Aan de hand van mijn eigen ervaringen. Bij zinvol toeval maak ik onderscheid tussen toeval dat je bevestigt dat je op de goede weg zit. En toeval dat je verder op weg helpt. Deze laatste vorm gaat dus nog een stap verder door sturing aan je leven te geven. In elk stadium heeft toeval een andere betekenis en kun je er iets anders van leren. Je hoeft niet alle fasen achtereenvolgend te doorlopen om zinvol toeval te kunnen bereiken. Zinvol toeval ligt meteen onder handbereik. Maar helaas: eenmaal bereikt, is het geen verworvenheid die je niet meer kwijt raakt. Je kunt bijvoorbeeld op een bepaald moment in je leven meer en intenser toeval ervaren en daarna slechts af en toe ermee in aanraking komen. Het is ook niet iets waar je grip op kunt krijgen door je erop te focussen. Toeval gebeurt altijd onverwacht, het blijft je verrassen. Zelfs al gebeurt het je dagelijks.

Gratis e-book ‘De betekenis van toeval’

In dit gratis e-book lees je over de betekenis van de verschillende levels van toeval. Meld je aan en je ontvangt ook mijn inspiratiemail.

Laat je verwonderen!