Zinvol toeval moet je leren ‘zien’, blijkt uit reacties die ik krijg op mijn blog. In mijn vorige blog beschreef ik dat intuïtie vaak een rol speelt bij toeval. Een vraag die ik hierop krijg is: ‘Hoe kun je ervoor zorgen dat je die opmerkzaamheid ontwikkelt, waardoor je de verbinding kunt leggen tussen een intuïtieve ingeving en een gebeurtenis?’. Volgens mij gaat hier nog een vraag aan vooraf: ‘Hoe kun je ervoor zorgen dat je je intuïtie beter opmerkt?’.

In contact zijn met jezelf
Een voorwaarde om te kunnen luisteren naar je intuïtie is dat je in contact bent met jezelf, in het hier en nu. Intuïtie is in feite je innerlijke stem. Deze stem kun je beter horen als je regelmatig stil bent. Neem dus zo nu en dan de tijd en rust om stil te staan bij vragen zoals: wat wil ik nu écht in mijn leven, wat is mijn diepste wens wat ik wil en kan zijn, waar krijg ik energie van? Dit kun je zelf doen, bijvoorbeeld op een bankje onder een boom, of je doet dit samen met een coach. Als je in contact bent met jezelf, zit je zelf aan het stuur in je leven. Je weet wat belangrijk voor je is en hoe je wil zijn. Je geluk hangt dan niet af van wat anderen van je zouden kunnen vinden. Het hangt ook niet af van het bezitten van iets in de toekomst. Je geluk vind je in het hier en nu, door in verbinding te zijn met jezelf, met je innerlijke stem.

Ontvang!
Een tweede voorwaarde om te kunnen luisteren naar je intuïtie is dat je kunt ontvangen. Ontvangen van je gevoel, je gevoel serieus nemen en ernaar handelen (maar schakel je verstand daarbij natuurlijk niet uit). Ontvangen is ook open staan en in verbinding staan met je omgeving en de mensen om je heen, genieten van het hier en nu en dankbaar zijn voor dat wat er is.

Een waargebeurd voorval
Tijdens een workshop ‘Universeel vrouwelijk leiderschap’ met 10 vrouwen en 2 coaches (Nathalie Paulussen en Dione van der Heiden) worden we gevraagd onze diepste wens op een creatieve manier aan elkaar te presenteren. Ieder voor zich laat op een mooie, krachtige manier zien waar zij voor staat. De wensen zijn zeer divers en variëren van zangeres tot kruidenvrouw. Op die middag maak ik voor het eerst mijn wens openbaar: het schrijven van een boek over synchroniciteit, over de zin van toeval.
De volgende ochtend ervaar ik een sterk staaltje van zinvol toeval als ik de ochtendkrant van de deurmat pak. Op de voorpagina staat ‘Toeval moet je beschrijven’, als aankondiging van een artikel over Marga Minco verderop in de krant. Voor mij een overduidelijke bevestiging dat ik op de goede weg zit.

Gratis e-book ‘De betekenis van toeval’

In dit gratis e-book lees je over de betekenis van de verschillende levels van toeval. Meld je aan en je ontvangt ook mijn inspiratiemail.

Laat je verwonderen!