Intuïtie speelt vaak een rol bij toeval, is mijn ervaring. Je volgt een ingeving, je gevoel, door spontaan iets te zeggen, te associëren of te gaan doen. En vervolgens gebeurt er iets opmerkelijks dat daarmee in verbinding staat.

Relatie met toeval
Intuïtie kan bij alle vormen van toeval een rol spelen. Of het nu om ‘puur toeval’, opvallend toeval of zinvol toeval gaat.

Twee waargebeurde situaties
Tijdens de bijeenkomst van afgelopen donderdag (zie mijn vorige blog) kwam de term ‘buddy’ ter sprake, om zo de afstand tussen de twee vestigingen te overbruggen. Mijn collega associeerde spontaan en zei ‘Buddy Holly’. Toen ik ‘s avonds thuiskwam, bladerde ik snel in de seizoenscatalogus 2012/2013 van de schouwburg. Tot mijn verbazing zag ik een paginagrote aankondiging van een musical over Buddy Holly, geprogrammeerd in maart 2013.
Toen ik haar dit de volgende werkdag vertelde, wilde ze weten hoe hij er nu uitzag. Ik zei haar dat hij al heel jong was overleden bij een vliegtuigongeluk. Daarop vroeg ze me of ik Ritchie Valens kende, want die was ook jong bij een vliegtuigongeluk om het leven gekomen. Toen ze Ritchie Valens voor mij op Wikipedia opzocht, lazen we tot onze verrassing dat Ritchie Valens samen met Buddy Holly in het verongelukte vliegtuig zat.

Dezelfde collega fietste samen met haar vader door een mooi natuurgebied. Uit het niets zei ze spontaan: ‘Wat zou het mooi zijn als hier een ooievaar zou staan.’ Ze had daar nog nooit een ooievaar zien staan of van iemand gehoord dat daar ooievaars voorkwamen. Ze fietsten verder en maakten een lange fietstocht. Op de terugweg kwamen ze langs hetzelfde punt terug en wat zagen ze precies op die bewuste plek… een ooievaar. Sprakeloos stapten ze af en keken minutenlang naar de ooievaar.

Gratis e-book ‘De betekenis van toeval’

In dit gratis e-book lees je over de betekenis van de verschillende levels van toeval. Meld je aan en je ontvangt ook mijn inspiratiemail.

Laat je verwonderen!