Zinvol toeval staat vaak in directe relatie tot je levensvraag of een belangrijk thema in je leven. In mijn eerdere blogs kun je lezen dat ik twee vormen van zinvol toeval onderscheid. ‘Zinvol toeval als bevestiging’ zie ik als een cadeautje dat jou bevestigt dat je op het goede spoor zit.

Je wens geeft richting, je verlangen geeft energie
Als je in een persoonlijk veranderingsproces zit, draait het vaak om de vraag: ‘Wat wil ik nu echt?’. Mijn visie als coach is: mensen kun je niet veranderen. Je kunt mensen wel helpen dichter bij zichzelf te komen.
Dichter bij jezelf komen doe je door te achterhalen wat je diep van binnen het liefste wil. Waar krijg je energie van? Je wens geeft richting, je verlangen geeft energie. Deze wens hoeft niet altijd overeen te komen met wat je volgens je verstand wil. En ook niet met wat je denkt dat anderen van je verwachten. Bevestiging is dan erg welkom. Ook omdat het om zo’n belangrijk thema in je leven gaat. Meestal is de boodschap van zinvol toeval overduidelijk en letterlijk te interpreteren. Maar soms ligt de boodschap net onder het oppervlak verborgen. En doorzie je de symbolische betekenis.

6 libellen
Mijn man staat voor een grote verandering: over een paar dagen start hij met een opleiding waardoor hij uitzicht heeft op een baan. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit een libel in huis heb gezien. Maar nu vliegen er maar liefst zes libellen in huis rond in drie opeenvolgende dagen. Waarvan twee stelletjes al parend. Dat op zich is al bijzonder, het valt ons op. Maar de libel komt nog meer in beeld. Op de tweede avond kijkt mijn man op tv naar een indringende film met Kevin Costner, waarin de libel op allerlei manieren terug komt. De film blijkt ‘Dragonfly’ (libel) te heten. Ook dat is frappant, omdat dragon (draak) altijd al aan hem verbonden is. Op de derde dag wanneer ik de zesde libel naar buiten zet, raken mijn man en ik hierover in gesprek. We worden nieuwsgierig en mijn man zoekt op internet de symbolische betekenis van libel op. En wat blijkt? De libel staat voor verandering! Zo treffend maar weer.

Gratis e-book ‘De betekenis van toeval’

In dit gratis e-book lees je over de betekenis van de verschillende levels van toeval. Meld je aan en je ontvangt ook mijn inspiratiemail.

Laat je verwonderen!