Vorige week woensdag werkte ik in de trein aan een nieuw blog. In de intro verwijs ik naar mijn blog over de regenboog. Als ik ‘s avonds thuis het linkje aanmaak naar dat blog, begint precies op dat moment op tv de song ‘Over the rainbow’ in de film ’50 first dates’. Mooi…

Regenboog
Na het overlijden van een dierbaar persoon of huisdier hoor je regelmatig dat mensen zinvol toeval ervaren. Bijvoorbeeld doordat er tijdens de crematie of begrafenis een regenboog verschijnt.

Een mooi voorbeeld hiervan is de uitvaart van Harry Mulisch op 6 november 2010. Op het moment dat de beige rondvaartboot met aan boord de doodskist van Harry Mulisch onder de Utrechtsebrug in Amsterdam doorvoer, verscheen aan de hemel een heldere regenboog. Hij bleef te zien totdat de boot een kwartier later aanmeerde bij begraafplaats Zorgvlied. Iedereen was onder de indruk. Harry zou zijn vraagtekens hebben gezet bij de toevalligheid hiervan’, aldus een spreker aan het graf. Ook kranten maakten er melding van, zoals het NRC: “Dit is ongelooflijk.” Zoiets verzin je niet.” “Uncanny.” De toeschouwers aan de linkeroever van de Amstel, vanmiddag om kwart over twee, struikelden over hun woorden van verbazing.

Troost
Een regenbui associeer je meestal met verdriet en tegenslag. En een stralende zon met blijdschap en voorspoed. Dat blijkt ook uit het spreekwoord ‘Na regen komt zonneschijn’. Vallen deze twee samen, dan wordt een extra dimensie zichtbaar: een regenboog. Als mensen bij intens verdriet een regenboog zien, putten zij er troost uit. Het lijkt dan alsof iets hen wil zeggen dat het goed is zoals het is. Het verdriet mag er zijn. Er ontstaat een gevoel van acceptatie en berusting. De regenboog laat zien dat verdriet niet één kleur heeft, maar dat het vele schakeringen kent. Je ervaart een sterke verbondenheid met je verdriet en met de overledene. Het brengt je even in contact met de ‘tegenaarde‘, zoals Harry Mulisch deze extra dimensie zo mooi noemt. Is het dan weer toeval dat het middelpunt van de regenboog het tegenpunt van de zon is?

Gratis e-book ‘De betekenis van toeval’

In dit gratis e-book lees je over de betekenis van de verschillende levels van toeval. Meld je aan en je ontvangt ook mijn inspiratiemail.

Laat je verwonderen!