Sinds vorige week volg ik de introductiecursus zen. En mediteer ik elke dag 2 keer 20 minuten. Vanuit de opleiding (zen.nl) ontving ik gisteren de wekelijkse digitale nieuwsbrief. Ik was dan ook erg verrast dat deze uitgave in het teken staat van synchroniciteit. Dit is voor mij weer een mooi staaltje van zinvol toeval. Ofwel van zenvol toeval, in dit geval… Het bevestigt mij dat ik op de goede weg zit door te gaan mediteren.

Verlichting
Zen is een meditatietechniek die onder meer kan zorgen voor meer rust, een beter concentratievermogen, meer creativiteit, een beter relativeringsvermogen en een betere nachtrust. Maar het ultieme resultaat van zen is het bereiken van verlichting.

Synchroniciteit heeft voor mij ook te maken met verlichting. Zinvol toeval in de meest intense vorm geeft je verlichtingservaringen die lange periodes (soms maanden) kunnen aanhouden. Je ervaart intens dat alles met elkaar is verbonden en dat er méér is dan dat je normaal gesproken waarneemt. Ik noem het een extra dimensie; een gelovige kan het God noemen. Je ervaart dat tijd en ruimte niet zo vastomlijnd zijn zoals je gewend bent te ervaren in je dagelijks leven. Je voelt je helemaal vervuld met liefde en dankbaarheid voor de wereld om je heen. Voor alles wat mooi en perfect is, maar ook voor dat wat dat niet is.

Laat de controle los
Verlichting is niet iets dat je kunt afdwingen. Ook synchroniciteit kun je niet afdwingen. Je hebt er geen grip op. Beide situaties kun je bereiken door vanuit stilte naar jezelf te luisteren, vanuit je hart je droomdoel na te streven en tegelijkertijd de controle los te laten. Hoe meer je in overgave leeft, hoe meer hulp je krijgt via synchroniciteit.

Citaat uit de digitale nieuwsbrief
In de nieuwsbrief van zen.nl wordt een mooi citaat aangehaald van de bergbeklimmer W.H. Murray:
‘Totdat men zich werkelijk tot iets heeft verbonden is er aarzeling, de kans zich terug te trekken, ondoelmatigheid. Met betrekking tot alle daden van initiatief of creatie geldt een elementaire waarheid die, als we haar negeren, talloze ideeën en prachtige plannen vermoordt – dat op het moment waarop men zich definitief tot iets verbindt, de voorzienigheid ook in beweging komt. Er gebeuren dan allerlei dingen om iemand te helpen, die anders niet zouden zijn gebeurd. Dat besluit, zich werkelijk tot iets te verbinden, genereert een hele stroom van gebeurtenissen – allerlei incidenten, ontmoetingen en materiële hulp waarvan geen mens ooit zou hebben gedacht dat die hem ten deel zouden kunnen vallen.’
W.H. Murray, 1951, The Scottish Himalayan Expedition, London: Dent and Sons

Gratis e-book ‘De betekenis van toeval’

In dit gratis e-book lees je over de betekenis van de verschillende levels van toeval. Meld je aan en je ontvangt ook mijn inspiratiemail.

Laat je verwonderen!