Zinvol Toeval… Sinds ik Karin Pieper’s verhaal over dit onderwerp hoorde tijdens het Spiriosa Festival is Zinvol Toeval een onderwerp waar ik bij tijd en wijle aan moet denken. We kennen allemaal wel voorbeelden waarvan je achteraf denkt ‘wat toevallig’! Verder dan dit gaan de gedachten vaak niet.
Totdat Zinvol Toeval zich zo vaak manifesteert dat je er toch maar eens bij stil moet blijven staan.

Blondie
Voor mij was eigenlijk de hele afgelopen week een van Zinvol Toeval. Met 2 vrienden ben ik onlangs een stichting begonnen. Voor een nieuwe website zijn we op zoek naar ‘de mens achter sociale media’. De naam van Karin Pieper viel en dan vooral haar Facebook pagina over Zinvol Toeval. Ik heb contact met Karin opgenomen om over haar een videoreportage te maken en zij was meteen enthousiast.
Twee dagen later manifesteerde Zinvol Toeval zich opnieuw: ik kwam thuis van mijn werk en zette de radio aan (wat ik normaal nooit doe). Het eerste liedje dat ik hoorde was ‘Presence, Dear’ van Blondie. Toen meende ik me te herinneren dat ik nog ergens een foto had van Blondie’s concert in Kerkrade. In 1978… mijn eerste ‘echte’ concert. Ik heb overal gezocht naar de foto, maar zonder resultaat.
De volgende ochtend maakte mijn wekkerradio me wakker met ‘Dreaming’… van Blondie! 10 minuten later zet ik iets terug in een kast; fladdert de foto van Blondie die ik de vorige avond zocht uit een vergeelde en vergeten map…

Is Zinvol Toeval misschien wel te sturen?
Dit voorval zette me aan het denken. In die zin dat ik het idee kreeg dat Zinvol Toeval misschien wel te sturen is? Dat idee werd versterkt door een voorbeeld van gisteren. Na een wandeling besloot ik iets te gaan drinken. Al nippend aan mijn drankje moest ik opeens denken aan een dierbaar iemand en aan de vele momenten die we samen bij hetzelfde café beleefd hebben. Hoe fijn zou het zijn wanneer die persoon weer meer een deel van mijn leven zou uitmaken? Ik had de gedachte nog niet volledig gedacht toen ik zag hoe de betreffende persoon het terras van het café op kwam wandelen… ‘Zinvol Toeval’? of ‘Zinvol Toeval’! In ieder geval voor mij aanleiding genoeg om stil te blijven staan bij ‘Zinvol Toeval’. Dat het bestaat en dat het in zekere mate zelfs stuurbaar is!

Marc Bogman
www.marcbogman.com
Marc Bogman

Gratis e-book ‘De betekenis van toeval’

In dit gratis e-book lees je over de betekenis van de verschillende levels van toeval. Meld je aan en je ontvangt ook mijn inspiratiemail.

Laat je verwonderen!