Ik ben nog van de generatie die trouwde en moeder werd, maar dat maakte mij niet gelukkig. Hoewel ik van mijn kinderen hield, schaamde ik me dat ik die periode niet ‘de mooiste tijd van je leven’ vond. Integendeel.

TOEVAL, toen ik mijn jongste (1990) naar de crèche bracht, kwam ik een juf tegen van de lagere school: ‘Marjon,’ vroeg zij me, ‘wat heb jij nog met je schrijftalent gedaan?’. Ik viel steil achterover want juist de avond ervoor had ik met mijn man besproken dat ik iets wilde gaan studeren, na drie kinderen baren en twaalf jaar thuis zijn. Wat ik dan wilde, had mijn man gevraagd. Ik wist het niet. Ik vond zoveel leuk, interessant, spannend. ‘Jij moet gaan schrijven,’ zei hij tenslotte, want hij had in de loop der jaren vele poppenkastverhaaltjes, poëzieversjes en andere vertelsels langs horen komen.

De volgende dag zag ik toevallig een advertentie in de televisiegids: een schriftelijke schrijfcursus. Ik liet die voor de lol komen, en ik was verkocht. Meer trainingen volgden, workshops, en uiteindelijk studeerde ik af aan Schrijversvakschool Amsterdam. Na een prijswinnende debuutroman (2009), gaf ik jarenlang les in Zeeland, maar het was hard werken om de cursussen vol te krijgen.

Ik ging een marketing training volgen en ik kreeg toevallig een uitnodiging voor een webinar over het maken van een online programma. Ik had niet veel zin, maar ik moest toch strijken dus ik zette het webinar aan. Van strijken is niet veel gekomen: een paar dagen later zou een training beginnen waarmee je een online business kunt beginnen. Ik heb mijn laatste euro’s bij elkaar geschraapt, heb me ingeschreven en heb Onlineschrijfschoolmarjonsarneel.nl gelanceerd.

Ik ben dankbaar voor alles wat ik ‘zomaar’ krijg aangereikt, want anders had ik een heel wat minder opwindend leven gehad.

Marjon Sarneel
www.marjonsarneel.nl

Bekijk hierboven het interview met Marjon Sarneel in mijn programma ‘Zinvol toeval, de weg naar puur geluk’ bij Feel2B. Aflevering 4: Bepaal je levensdoel en leef je missie!

Gratis e-book ‘De betekenis van toeval’

In dit gratis e-book lees je over de betekenis van de verschillende levels van toeval. Meld je aan en je ontvangt ook mijn inspiratiemail.

Laat je verwonderen!