Mijn moeder overleed op 2 oktober 2014. Dat is de dag van mijn verjaardag. Ik werd die dag 48, de leeftijd die mijn vader had toen ik geboren werd. Overigens is ook mijn middelste broer op die dag jarig (hij werd 56). Onze oudste broer is 2 weken later jarig (16 oktober) en werd toen 64. Er zit steeds 8 jaar tussen ons (in 1 geval dus zelfs precies), zoals er ook 8 jaar zat tussen mijn moeder en haar broer (mijn oom), en een veelvoud van 8 jaar tussen mijn vader en zijn drie zoons (resp. 32, 40 en 48 jaar).

Nog meer getallen
Mijn moeder overleed 8 jaar na mijn vader. En om ook de tijd tussen de verjaardagen van mijn middelste broer en mij en die van mijn oudste broer te symboliseren (2 weken), overleed ze precies 8 jaar en 2 weken na mijn vader. Ze werd begraven op 8 oktober, de verjaardag van haar (overigens al lang geleden overleden) lievelingstante. Mijn vader werd in 2006 overigens begraven op 23 september, op de dag af 61 jaar na het eerste afspraakje met mijn moeder. Hij overleed op 18 september, toen hij 4 jaar in het verpleeghuis woonde. Maar dan ook exact 4 jaar, tot op het uur nauwkeurig.

‘Geen kind meer
Een paar minuten voordat mijn oudste broer mij (op mijn verjaardag dus) belde om te zeggen dat onze moeder was overleden, had ik mezelf ‘de mond gesnoerd’ nadat ik onwillekeurig een liedje van Karin Bloemen liep te fluiten (‘Geen kind meer’, over de dag waarop je moeder sterft). Ik zei nog tegen mezelf: ‘Prachtig lied, maar niet nu, en zeker niet vandaag.’ Wel dus.

Kaarskaars 2akaars
Later die dag, bij het bezoek van de begrafenisondernemer, zochten we nog een kaars om tijdens de kerkdienst naast de kist te branden. Ons oog viel op een kaars die mijn moeder ooit had gekregen bij haar afscheid van een kerkelijke werkgroep. Op de voorkant stond ‘Rie, bedankt’. Heel toepasselijk. Op de achterkant bleek de datum te staan waarop mijn moeder de kaars had gekregen: 2-10-2002. Niet alleen stond haar sterfdag er dus al op, met een beetje ‘goede wil’ ook het sterfjaar, want 2+10+2002=2014.

Emiel Bootsma

Bekijk hierboven het interview met Emiel Bootsma in mijn programma ‘Zinvol toeval, de weg naar puur geluk’. Aflevering 1: Ervaar verbinding

Gratis e-book ‘De betekenis van toeval’

In dit gratis e-book lees je over de betekenis van de verschillende levels van toeval. Meld je aan en je ontvangt ook mijn inspiratiemail.

Laat je verwonderen!