blauwvleugelsprinkhaan

De symbolische betekenis van de sprinkhaan

Wanneer een sprinkhaan in je leven verschijnt, sta je op het punt een grote sprong vooruit te maken. Vóórdat je die sprong neemt, val je met je schutkleur niet zo op. Je zit wat onopvallend en gecamoufleerd (zoals op de linkerfoto hierboven). Waar anderen steeds wat kleine stapjes vooruit zetten en geleidelijk vooruitgang boeken, lijk jij stil te staan. Maar dat is maar schijn. Want – hoewel jij stil lijkt te zitten – bereid jij jezelf voor op een enorme sprong vooruit. En áls jij in beweging komt, heb je ineens een megagrote voorsprong, mocht je je vergelijken met degenen die geleidelijk vooruitgaan. Het geeft je een boost.
Maar zie je een Blauwvleugelsprinkhaan springen? Dan gebeurt er iets magisch! Met zijn felblauwe vleugels lijkt hij wel een prachtige vlinder (zie de rechterfoto hierboven). Een betoverende transformatie vindt dan plaats.
Luister naar je innerlijke stem wanneer je in beweging moet komen. En volg die stem. Blijf niet onopvallend en stil zitten, omdat je het te spannend vindt om de sprong te nemen. Denk maar zo: een sprinkhaan springt altijd omhoog of vooruit. Nooit springt ie achteruit. Dus waag die sprong!

Sprinkhaan of vlinder?

Er zijn van die dagen, dat alles met elkaar verbonden lijkt te zijn. Afgelopen zondag is zo’n dag.

Al wandelend op de Brunssummerheide wordt mijn aandacht getrokken door iets felblauws. In eerste instantie begrijp ik niet goed wat ik zie. Maar dan heb ik het door. Tussen het zand en wat takjes verschuilt zich een bruine sprinkhaan. Goed gecamoufleerd. Maar wow, als ie springt, dan ziet ie eruit als een prachtige vlinder met felblauwe vleugels! Nog nooit heb ik zoiets gezien… ik ben onder de indruk. Thuis ontdek ik op internet dat het een Blauwvleugelsprinkhaan is. Best een toepasselijke naam dus.

‘s Middags haal ik – als vrijwilliger van Vier het Leven – een oudere dame op, om samen naar een tuinconcert te gaan. We maken kennis met elkaar en onderweg in de auto maken we gezellig een praatje. Omdat ik net voor het eerst oma ben geworden, komt het gesprek op de namen van mijn kleinzoon. Zij vertelt over die van haar kinderen en kleinkinderen. Zo heeft haar zoon Ralph zichzelf een andere roepnaam gegeven.
Onderweg vertel ik haar ook over de wonderlijke sprinkhaan van die ochtend.

Het tuinconcert is heel bijzonder. Een zangeres en pianist geven vandaag elk kwartier een voorstelling voor 2 gasten met 2 vrijwilligers. Als de zangeres de hippe sneakers van mijn gast ziet, roept ze enthousiast wat een leuke Spaanse schoenen dat zijn. Speciaal voor mijn gast geeft ze een toegift en zingt ze een Spaans nummer.

Als ik thuiskom, kijk ik op mijn Facebook-tijdlijn. Helemaal bovenaan (ja echt, helemaal als eerste) staat een post van een Facebook-vriend die in Spanje woont. In z’n eentje, hoog op een berg, op een afgelegen plek in een primitief huisje. Hij schrijft over zijn meeting met een fluorescerende sprinkhaan, die hij wel een naam móet geven, vindt ie. Zijn dochter vliegt die middag vanuit Nederland naar hem toe.

Als door de bliksem getroffen, komt het inzicht bij me binnen. Dit is de zoon van de dame die ik vanmiddag heb begeleid naar het tuinconcert! De Ralph die zichzelf anders noemt. Alle puzzelstukjes vallen samen, alles is met elkaar verweven. De fluorescerende sprinkhanen, het geven van namen, de ‘Spaanse’ sneakers en vervolgens de Spaanse toegift voor de moeder wiens zoon in Spanje blijkt te wonen en waarnaar haar kleindochter die middag vliegt… het is te bizar voor woorden.

Wat heeft die sprinkhaan mij te vertellen?

Ik sta op het punt een reuzesprong te maken. Tenminste, dat is hoe ik het ervaar. Weer een stap verder naar het leven waarnaar ik verlang. Nog een paar weken en ik lanceer als coach mijn online training ‘Zo word je een magneet voor zinvol toeval’. Nu nog zit ik een beetje verscholen en wat onopvallend hard te werken aan de laatste loodjes (in flow, dat dan weer wel). Maar zo dadelijk waag ik de sprong!

*De rechterfoto is van Wikipedia

Gratis e-book ‘De betekenis van toeval’

In dit gratis e-book lees je over de betekenis van de verschillende levels van toeval. Meld je aan en je ontvangt ook mijn inspiratiemail.

Laat je verwonderen!