vrijdag , 24 januari 2020
Home » Toeval in de media » Over the rainbow
Over the rainbow

Over the rainbow

Vorige week woensdag werkte ik in de trein aan een nieuw blog. In de intro verwijs ik naar mijn blog over de regenboog. Als ik ‘s avonds thuis het linkje aanmaak naar dat blog, begint precies op dat moment op tv de song ‘Over the rainbow’ in de film ’50 first dates’. Mooi…

Regenboog
Na het overlijden van een dierbaar persoon of huisdier hoor je regelmatig dat mensen zinvol toeval ervaren. Bijvoorbeeld doordat er tijdens de crematie of begrafenis een regenboog verschijnt.

Regenboog bij uitvaart Harry Mulisch

Regenboog begeleidt Harry Mulisch naar laatste rustplaats

Een mooi voorbeeld hiervan is de uitvaart van Harry Mulisch op 6 november 2010. Op het moment dat de beige rondvaartboot met aan boord de doodskist van Harry Mulisch onder de Utrechtsebrug in Amsterdam doorvoer, verscheen aan de hemel een heldere regenboog. Hij bleef te zien totdat de boot een kwartier later aanmeerde bij begraafplaats Zorgvlied. Iedereen was onder de indruk. Harry zou zijn vraagtekens hebben gezet bij de toevalligheid hiervan’, aldus een spreker aan het graf. Ook kranten maakten er melding van, zoals het NRC: “Dit is ongelooflijk.” Zoiets verzin je niet.” “Uncanny.” De toeschouwers aan de linkeroever van de Amstel, vanmiddag om kwart over twee, struikelden over hun woorden van verbazing.

Troost
Een regenbui associeer je meestal met verdriet en tegenslag. En een stralende zon met blijdschap en voorspoed. Dat blijkt ook uit het spreekwoord ‘Na regen komt zonneschijn’. Vallen deze twee samen, dan wordt een extra dimensie zichtbaar: een regenboog. Als mensen bij intens verdriet een regenboog zien, putten zij er troost uit. Het lijkt dan alsof iets hen wil zeggen dat het goed is zoals het is. Het verdriet mag er zijn. Er ontstaat een gevoel van acceptatie en berusting. De regenboog laat zien dat verdriet niet één kleur heeft, maar dat het vele schakeringen kent. Je ervaart een sterke verbondenheid met je verdriet en met de overledene. Het brengt je even in contact met de ‘tegenaarde‘, zoals Harry Mulisch deze extra dimensie zo mooi noemt. Is het dan weer toeval dat het middelpunt van de regenboog het tegenpunt van de zon is?

5 reacties

 1. Ik heb een soortgelijk verhaal.
  Onze zoon ken is in maart 2015 in Nieuw Zeeland overleden.
  Zijn lichamelijke resten zijn aangespoeld op Farewell Spit (Uiterste noordpuntje van het Zuidereiland)

  De plaatselijke politie agent heeft op die plek op de verjaardag van mijn dochter zand op het strand verzameld en naar Nederland opgestuurd.
  Op het moment dat hij daar arriveerde verscheen er een zeer mooie regenboog aan de hemel.

  • Beste Peter, wat een triest maar tegelijkertijd ook mooi verhaal. Dank je wel voor het delen. Ik hoor vaak dat zo’n ervaring met een regenboog veel indruk maakt en troost biedt. Ik hoop dat dat ook voor jullie geldt. Heel veel sterkte!

  • Gisteren hebben wij mijn moeder begraven na een lange lijdensweg. Ze is overleden op mijn verjaardag.
   Onderling hadden wij de 3 dochters onenigheid tot t laatste moment maar toch hebben wij dit overgestapt zijn alle 3 naast de kist gaan lopen met onze echtgenoten. We kwamen buiten het verzorgingshuis er stond een prachtige regenboog aan de hemel.
   Onderweg allemaal liedjes betrekking op mn moeder ik heb t opgenomen. Onderweg weer een regenboog en uit de kerk weer een prachtige ik denk voor iedere dochter was er 1 bedoeld zo mooi! Odette

   • Beste Odette, allereerst gecondoleerd en heel veel sterkte gewenst. Wat een mooie gedachte, 3 keer een regenboog voor iedere dochter één… Ik hoop dat jullie er troost uit mogen halen, een bevestiging dat het goed is. Ook bijzonder dat jullie onderweg allemaal liedjes hoorden die betrekking hadden op je moeder. Dank je wel voor het delen!

 2. Dit lezende moest ik denken aan het moment dat we de as van vader gingen uitstrooien. Het was een regenachtige dag, maar we waren er allemaal voor opgetrommeld dus het moest maar. Het moment dat we bij het rozenperk aankwamen, waar we vader gingen uitstrooien, en ik een toespraakje wilde houden, hield het op met regenen en brak de zon door.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

*

drie × twee =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.