vrijdag , 24 januari 2020
Home » Artikelen » Zinvol toeval als bevestiging 3
Zinvol toeval als bevestiging 3

Zinvol toeval als bevestiging 3

Zinvol toeval staat vaak in directe relatie tot je levensvraag of een belangrijk thema in je leven. In mijn eerdere blogs kun je lezen dat ik twee vormen van zinvol toeval onderscheid. ‘Zinvol toeval als bevestiging’ zie ik als een cadeautje dat jou bevestigt dat je op het goede spoor zit.

Je wens geeft richting, je verlangen geeft energie
Als je in een persoonlijk veranderingsproces zit, draait het vaak om de vraag: ‘Wat wil ik nu echt?’. Mijn visie als coach is: mensen kun je niet veranderen. Je kunt mensen wel helpen dichter bij zichzelf te komen.
Dichter bij jezelf komen doe je door te achterhalen wat je diep van binnen het liefste wil. Waar krijg je energie van? Je wens geeft richting, je verlangen geeft energie. Deze wens hoeft niet altijd overeen te komen met wat je volgens je verstand wil. En ook niet met wat je denkt dat anderen van je verwachten. Bevestiging is dan erg welkom. Ook omdat het om zo’n belangrijk thema in je leven gaat. Meestal is de boodschap van zinvol toeval overduidelijk en letterlijk te interpreteren. Maar soms ligt de boodschap net onder het oppervlak verborgen. En doorzie je de symbolische betekenis.

6 libellen
Mijn man staat voor een grote verandering: over een paar dagen start hij met een opleiding waardoor hij uitzicht heeft op een baan. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit een libel in huis heb gezien. Maar nu vliegen er maar liefst zes libellen in huis rond in drie opeenvolgende dagen. Waarvan twee stelletjes al parend. Dat op zich is al bijzonder, het valt ons op. Maar de libel komt nog meer in beeld. Op de tweede avond kijkt mijn man op tv naar een indringende film met Kevin Costner, waarin de libel op allerlei manieren terug komt. De film blijkt ‘Dragonfly’ (libel) te heten. Ook dat is frappant, omdat dragon (draak) altijd al aan hem verbonden is. Op de derde dag wanneer ik de zesde libel naar buiten zet, raken mijn man en ik hierover in gesprek. We worden nieuwsgierig en mijn man zoekt op internet de symbolische betekenis van libel op. En wat blijkt? De libel staat voor verandering! Zo treffend maar weer.


Dragonfly trailer

14 reacties

 1. Beste Karin,

  Bijzonder mooi verhaal over de zes libellen! Dat dieren in je leven verschijnen en daarmee een boodschap voor je hebben, is iets wat binnen het sjamanisme al heel lang gezien en erkend wordt. Ik ben me er zelf een jaar bewust van en nu gaat me steeds meer opvallen. Dat wil overigens nog niet zeggen, dat ik alles kan plaatsen… Een boekentip over de symbolische betekenis van verschillende dieren: Luisteren naar dieren van Ted Andrews.

 2. Prachtig gewoon…ook wij hebben vanavond een libel als gast in ons huis…ze kon op geen beter moment in ons leven langskomen

 3. Mooi verhaal Karin! Heerlijk toch als je op deze manier bevestiging krijgt! Ik heb zoiets gehad met vlinders. Na het lezen van het boek: kun je een rups leren vliegen (aanrader trouwens) zag ik ineens overal vlinders! Zelfs op de snelweg! 🙂

 4. Pieter Van den Hof

  Haai Karin,

  Ben ‘toevallig’ je artikelen aan het screenen en stuit op het voorval met de libellen. Ik realiseer me naar aanleiding daarvan dat ik al drie dagen wordt ‘belaagd’ door een dikke hommel. Hij doet niks, wees maar niet bang, maar dan nog. Zo’n groot zoemend bijenlijf, je weet maar nooit. Nieuwsgierig door de symboliek van de libel zocht ik ook die van hommel op. Sta ik toch wel even versteld: het verschijnen van een hommel zet je er toe aan om niet steeds weer terug te keren naar vraagstukken uit het verleden, maar vanuit het heden met een frisse blik de situatie te (her)bezien om weer een stap voorwaarts te kunnen zetten. De exacte tekst kan je nalezen in ‘Als de Dieren spreken konden’ van Christiane Beerlandt. Surf naar ‘Symboliek van de Hommel’ en gij zult vinden. En dan maar denken dat mijn leven juist nu hommeles was…

  Groetjes,

  Pieter.

 5. Wauw, echt prachtig, Pieter! Wat een mooie boodschap.
  Groetjes,
  Karin

 6. Ik heb zo net 2 libellen in huis gehad. Ik had er net eentje naar buiten gekregen en ik doe de deur dicht, en wat blijkt? Er zat er nog eentje! Ook die heb ik na veel lopen en springen en zwaaien met de swiffer buiten gekregen. Ik vond het zo eigenaardig, want een tijdje geleden zat er een libelle aan de achterdeur en die ging zelfs niet weg.

 7. Goh, zit ik te zoeken de betekenis van een Libelle kom ik op deze mooie site uit.
  Zit lekker buiten komt er een prachtige Libelle bij mij zitten op het kussen van mijn ligstoel.
  Ik meteen zoeken wat deze betekenis is, mooi hoor, bedankt!

  Groetjes Geerte,

 8. Ik zit amper buiten, komt er een libel op mij zitten en kijkt mij recht aan! Heeft wel 10 min op mij gezeten voordat ie gestoord werd door een dikke bromvlieg!
  En terwijl ik dit nu schrijf komt ie weer op mij zitten!! Wow wat mooi!!
  Kben benieuwd wat ie mij te zeggen heeft!

 9. gister heb ik een prachtige blauwe libelle die in even in mijn tuin kwam rusten op de kiek gezet… naar aanleiding van een vervelende gebeurtenis zocht ik naar de symboliek van een libelle… een paar dagen geleden was ik in mijn tuin bezig, het had vroeg geregend en een boeddha kopje op mijn tuintafel was aan het opdrogen.. behalve 1 druppel onder z’n rechteroog…. die bleef een hele tijd hangen als een traan… daar had ik ook nog een foto van gemaakt omdat ik het heel bijzonder vond. Kort daarna begon de narigheid… een buurvrouw van me begon te klagen over onze honden die op het gras speelden… dat vond ze vies, wat die beesten zouden daar poepen… ik legde haar uit dat het niet zo was, maar daar wilde ze niets van horen.. ook haar dochter bemoeide zich ermee en toen ze niet konden winnen met hun argumenten begonnen ze ons te negeren en nare dingen overhoop te halen… zoals onze tuinbank slopen en praatjes rondvertellen…. diezelfde dag vond ik in mijn tuin rustend op een blad die prachtige blauwe libelle.. ook dat trok me aan, net als de traan van de boeddha. ik maakte een foto van de libelle…. en nu ik de symboliek weet, stelt het me wat meer gerust.. ik kreeg een gevoel van wijsheid… laat maar gaan, wees de wijste… met haar gedrag bewijst die buurvrouw haar eigen innerlijk, ook al is ze nog zo hypocriet en gemeen…

 10. Gisteren heb ik mijn hartsvriendin begraven,ik zit vandaag even in het zonnetje, komt er een libelle op mijn knie zitten,ik bleef doodstil zitten en hij od zij keek me aan,ik dacht is dat een boodschapschap van haar,dat ze nu gelukkig is, weer bij haar man,en dat ik niet meer moet huilen om haar,dat het nu goed met haar gaat.
  Dat wilde ik even kwijt.

 11. Hoi wat houd het nou in dan, dat als ik lekker koffie zit te drinken in het zonnetje en er ligt per toeval gewoon echt een grote dode Libelle naast me op de stoep…. daar ben ik dan wel weer heel nieuwschierig na..

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

*

twee + 7 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.