Gisteren was de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Sotsji. Het zou een mooi technisch hoogstandje moeten worden. Vijf sneeuwklokken moesten zich ontvouwen naar vijf olympische ringen. Maar de vijfde ging niet open. En ook het vuurwerk kwam niet tot ontploffing. Zie het videofragment bij NOS.

Symbool voor ethiek
De vijf ringen symboliseren de vijf werelddelen. Ze staan ook symbool voor passie, vertrouwen, overwinning, ethiek en sportiviteit. Volgens nrc.nl staat deze haperende ring symbool voor ethiek.
Is het toeval dat juist deze ring niet meewerkte? Vast niet, gezien de commotie rondom de homorechten in Rusland.

Toeval blijkt onvoorspelbaar
De regenboogvlag is het internationale symbool voor de homobeweging. Aan het begin van de Olympische Spelen 2014 is de regenboog gebruikt om te protesteren tegen de anti-homowet in Rusland. Bijvoorbeeld door Google met het Olympisch regenbooglogo. De symboliek zou wereldwijd zijn doorzien als er een regenboog aan de hemel stond bij de openingsceremonie. Zelfs Loesje kwam op dit idee.

Gratis e-book ‘De betekenis van toeval’

In dit gratis e-book lees je over de betekenis van de verschillende levels van toeval. Meld je aan en je ontvangt ook mijn inspiratiemail.

Laat je verwonderen!