De avond van mijn eerste ontmoeting met de soefie’s in de zomer van 1993 begon met een reis van Delft naar Den Bosch. Van daaruit zou ik samen met Tom verder reizen naar Tegelen.

Rode roos
Terwijl ik bij de Lucht Oost op Tom stond te wachten, bedacht ik opeens dat ik ook nog wel iets mee wilde nemen naar deze ontmoeting. Het beeld van een rode roos doemde in mij op en zo gezien zo gedaan, bij de kassa stonden de rozen per stuk verpakt al klaar. Ik kocht er één, om bij het instappen in de bus van Tom twee rozen te zien liggen op het dashboard. Ik kreeg van hem de vraag of hij me al had verteld dat het een speciale avond zou zijn, vanwege het openen van de nieuwe ruimte voor bijeenkomsten en aan een ieder was gevraagd een rode roos mee te nemen. ‘Nee’, was mijn antwoord en we hebben verbaasd gegniffeld.

De zikr
Het samenzijn die avond was bijzonder sprankelend. Zo hoorde ik verhalen vanuit een traditie die mijn hart lieten zingen en was de sfeer hartverwarmend. Ik werd voor het eerst in mijn leven getrakteerd op het beluisteren van een zikr, een Arabische mantra. Ik besloot wekelijks naar deze groep te gaan en me verder in de leringen te verdiepen.

Het was een klaarlichte dag in september van dat jaar en ik reed terug van mijn werk. De zon scheen in mijn achteruitkijkspiegel en ik voelde me ontspannen op de snelweg, bijna thuis. Plotsklaps hoorde ik de zikr van die eerste avond. Mijn eerste reactie was om te kijken naar de cassetterecorder; die zat niet in zijn slede! Mijn tweede reactie was om rond om mij heen te kijken naar wie er naast me reed en de bron van dit geluid kon zijn. Dat was niemand. En als derde bedacht ik, dit terwijl het geluid van de zikr nog voortdenderde, dat het ook geen fabricage van mijn eigen geest was. Ik was immers aan het denken. Ik heb toen gelachen en besloten dit niemand te vertellen, dit vanwege de ideeën vanuit de geestelijke gezondheidszorg hierover.

Wonderbaarlijke verhalen
Nu ruim twee decennia zijn verstreken sinds die bewuste dag kan ik goed zien hoe het deze ervaring is geweest die mijn verdere stappen in de wereld heeft bepaald. De soefi-school bleek een plek te zijn waar ik mijzelf veel beter heb leren kennen. Oefeningen die ik daar geleerd heb, geef ik regelmatig door aan groepen coaches en counselors en workshopdeelnemers. Omdat ik meer over de mystiek in de islamitische traditie te weten kwam, heb ik in 1997 besloten om religies aan de universiteit te gaan bestuderen. Deze studie heeft gaandeweg geleid tot het werk wat ik nu doe als trainer voor counselors en coaches.

In mijn werk komen de wonderbaarlijke verhalen van anderen tot mij. Hoor ik dat wat men veelal een ander niet durft te vertellen. Dankzij mijn ervaring in 1993 weet ik dat het schijnbaar onmogelijke wel mogelijk kan zijn.

‘Het goddelijke vertoont zich aan een ieder afhankelijk van diens eigen gesteldheid’ (Ibn Arabi). Met andere woorden: het wonderbaarlijke vindt een vorm en tijd om zich te openbaren. Aan de ervaringsdeskundige de vrijheid om het als onzin te bestempelen of als waarheid te ervaren.

Jolanda Gerbecks
In je eigen kracht

Gratis e-book ‘De betekenis van toeval’

In dit gratis e-book lees je over de betekenis van de verschillende levels van toeval. Meld je aan en je ontvangt ook mijn inspiratiemail.

Laat je verwonderen!