Toen ik een jaar of 10 geleden bij een werkgever begon als magazijnbeheerder, ontmoette ik Kitty. Ze was niet zomaar een collega, we hadden al vanaf het begin een speciale band. Toevallig heette haar zoon ook Tim en ze noemde mij ook altijd met zijn koosnaam Timpie.

Louis
Ongeveer anderhalf jaar geleden kreeg haar man een hersenbloeding en belandde in de ziektewet. Omdat er op zo’n moment van alles op je af komt, vroeg Kitty mij of ik tips had over hoe te handelen. Aangezien ik een vergelijkbaar traject had afgelegd toen ik arbeidsongeschikt werd, vroeg ik haar of ze lid was van een vakbond. Ik vertelde haar hoe goed mijn consulent Louis mij heeft geholpen en dat ik voor haar hoopte dat ze ook zo’n iemand zou treffen.
Enkele dagen later vertelde Kitty dat ze een gesprek had gehad bij de vakbond en dat tijdens dat gesprek een andere man die ook in dat kantoor aanwezig was de telefoon opnam en zei: ‘met Louis’. Dit was toevallig dezelfde Louis die mij had geholpen. Kitty en haar man hadden vanaf nu dus Louis als consulent.

Dynamo
Op mijn verjaardag belde Kitty mij om me te feliciteren en te vertellen dat Louis die avond langskwam. Aangezien ik nog enkele boeken van hem had (we hadden dezelfde passie: kunstgeschiedenis) besloot ik nog even vlug langs Kitty te gaan om deze terug te geven.
Na innig afscheid genomen te hebben, stapte ik in mijn auto om naar huis te rijden, want er stonden immers mensen op mij te wachten voor mijn verjaardag. Ik probeer de auto te starten, maar er gebeurde helemaal niks. Nogmaals geprobeerd en weer niks. Ik denk bij mezelf waarom dit juist nu moet gebeuren. Vervolgens adem ik een keer diep in en uit en vraag vriendelijk of mijn auto mag starten… Ik draai de sleutel om en met die ene slag die de startmotor maakte, startte gelukkig mijn auto en kon ik naar huis rijden. Achteraf vertelde een monteur dat de dynamo defect was waardoor de accu helemaal leeg was en dat het toeval was dat de auto nog kon starten.

Heftig nieuws
Eind april stuurde ik Kitty een berichtje en feliciteerde haar met haar verjaardag en wenste haar nog veel gelukkige en gezonde jaren. Vreemd genoeg stuurde ze niks terug en in de dagen daarna had ik haar oproepen helaas gemist. Ik besloot Kitty te bellen en ik schrok behoorlijk van wat ze mij vertelde. Ze voelde zich al een tijdje niet lekker en na onderzoek in het ziekenhuis bleek dat ze enkele tumoren met uitzaaiingen had en dat ze niet meer lang te leven had. Hoewel het behoorlijk heftig nieuws was leek ze er toch vrede mee te hebben, maar ze hoopte nog wel de geboorte van haar kleinkind mee te maken. We hadden ruim een uur gepraat we hoopten elkaar nog een keer te zien, maar ze kon natuurlijk niks met zekerheid zeggen, want er moest nog een hoop geregeld worden.

Droom
Ongeveer 7 weken later had ik een droom dat Kitty mij een dikke knuffel geeft en zonder woorden gebruikt te hebben voelde het alsof we afscheid van elkaar namen. Die ochtend word ik wakker en dacht haar te moeten bellen, maar diep van binnen wist ik eigenlijk al dat het niet meer nodig was. Ik zet mijn telefoon aan en zie een gemiste oproep. Ik herken het nummer van het bedrijf waar ik gewerkt heb en besluit terug te bellen. Ik krijg een vroegere collega aan de lijn en die zegt dat ze minder leuk nieuws heeft, waarop ik zeg dat ik het waarschijnlijk al weet en vraag of Kitty is overleden. Mijn collega staat een beetje versteld als ik uitleg dat ze in mijn droom afscheid had genomen en mijn collega vertelt dat ze die nacht is overleden.

Afscheid
Enkele dagen later is de, overigens prachtige, uitvaart. Daar krijg ik te horen dat Kitty nog de geboorte van haar kleinzoon heeft mogen halen en hem nog vast heeft kunnen houden. Ook kreeg ik te horen dat Kitty benadrukte dat ze niet mochten vergeten mij een kaart te sturen, want we hadden elkaar niet meer kunnen zien. Uiteindelijk hebben we toch nog afscheid van elkaar kunnen nemen, echter misschien wel op de meest bijzondere manier. Daarbij is het geen definitief afscheid, maar waarschijnlijk tot wederzien! Kitty bedankt!

Tim

Gratis e-book ‘De betekenis van toeval’

In dit gratis e-book lees je over de betekenis van de verschillende levels van toeval. Meld je aan en je ontvangt ook mijn inspiratiemail.

Laat je verwonderen!