vrijdag , 24 januari 2020
Home » Artikelen » Zenvol toeval 2
Zenvol toeval 2

Zenvol toeval 2

Dat zen perfect bij mij past, is mij al een tijdje duidelijk. Elke les van de introductiecursus bevestigt mij dat ik al jaren als vanzelfsprekend ‘zenvol’ leef. Maar de afgelopen les was echt een eye-opener voor mij.

Raadselachtige vragen
In deze laatste les stond de koan centraal. Een koan is een raadselachtige vraag die je zen-leraar aan je stelt. Soms doe je er wel maanden over om hem op te lossen. Het antwoord op deze vraag vind je niet op een rationele manier, maar via je intuïtie. Er zijn wel duizenden koans. Als je de ene hebt opgelost staat de volgende alweer voor je klaar. Het gaat dan ook niet om de oplossing, maar om de weg ernaartoe. Met als doel een flexibele geest.

Wat was nu die eye-opener?
Deze les gaf mij een belangrijk inzicht. Een inzicht dat sterk de verbinding legt tussen zen en zinvol toeval. Via zinvol toeval legt het leven mij de ene raadselachtige vraag op na de andere. Deze vragen kan ik niet rationeel beantwoorden. Deze kan ik alleen oplossen via mijn intuïtie en symbolentaal. Vragen zoals ‘Wat willen die schapen / libellen / regenboog / droom mij zeggen?’. In feite los ik dus al jaren persoonlijke koans op. Sommige zijn eenvoudig en niet zo diepgaand. Maar andere houden lang aan en zijn uiteindelijk van enorme betekenis voor mij. Bij mijn persoonlijke koans is er echter geen zen-leraar die me vertelt of ik het juiste antwoord heb gevonden en mij verder op weg helpt. Als het langer duurt voordat ik de oplossing heb, blijft het toeval zich herhalen. Op een gegeven moment is er een sterk intuïtief weten in mij, waardoor ik besef dat ik het juiste antwoord heb ontdekt. Dat besef ontstaat als de symbolische boodschap van grote betekenis voor mij is.
Synchroniciteit op zich is voor mij jarenlang één grote koan geweest, met de vraag ‘Wat kan ik ermee?’. Inmiddels weet ik dat zinvol toeval altijd in relatie staat tot belangrijke levensvragen. Deze persoonlijke koans geven mij ofwel een bevestiging dat ik op de juiste weg ben. Ofwel zij helpen mij verder op weg en geven sturing aan mijn leven.

Enso - zencirkel

Enso – zencirkel

Zenvol toeval
In een vorig blog vertelde ik over mijn plannen om voor mijzelf te gaan beginnen, naast mijn huidige baan. Op een dag was ik op zoek naar grote witte vellen papier, om moodboards te maken. Helaas kon ik deze niet vinden en in plaats daarvan kocht ik grote lichtgele vellen. Overigens ben ik nog nooit eerder hiernaar op zoek geweest. Wat was mijn verbazing groot, toen ‘s avonds in de zen-les onze leraar aan iedereen een groot wit vel papier uitreikte. En wel in hetzelfde formaat als ik ‘s middags zocht! In de les werkten we een paar opdrachten met houtskool uit, waaronder: ‘Teken een grote cirkel in één vloeiende beweging’.

Voor mij was dit weer een mooie bevestiging dat ik op de goede weg zit.

2 reacties

 1. leuk om op deze website te duikelen – ik zal vaker komen lezen.

  paar dagen geleden schreef ik nog op facebook dat synchroniciteit een belangrijke rol in mijn leven speelt. het is eigenlijk al sinds 1995 dat het mij opvalt en in 2006 kreeg ik het inzicht dat ik er voor het grootste deel (Lot, God, en overmachten uitgezonderd dus) zelf de bron van ben. Dat het is wat de ‘oude wijzen zeiden in ‘zo binnen, zo buiten’ dat de ‘uiterlijke wereld’ een afspiegeling is van de ‘innerlijke wereld’ – maar dat die werelden eigenlijk een en dezelfde zijn alleen onze zintuigen zien de gehele werkelijkheid niet.

  nadat ik tot dat inzicht gekomen was kwam ‘synchroniciteit, een innerlijke weg naar leiderschap van Joseph Jaworski ook rond 2006 op mijn pad als je die nog niet kent.. aanrader!

  kwam net deze film tegen, al bekend mee? Ik niet.
  http://www.synchronicitydoc.com/synchronicity/nl

  Goede nacht!

 2. Dank je wel voor je bijzondere reactie, Strijder. Wat mooi dat synchroniciteit ook zo’n belangrijke rol in jouw leven speelt! En ook al zo lang. Je beschrijft het precies zoals ik het ook ervaar. Je verwoordt het trouwens erg mooi! Daarom heb ik je reactie ook gedeeld op mijn Facebookpagina ‘Zinvol toeval bestaat’.
  Het boek en de film ken ik inderdaad allebei, maar toch hartelijk bedankt voor je tip.
  Groetjes, Karin

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

*

twee × vier =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.